Belpolitikai vita a Scotland Yard főnőkének lemondása után

Komoly politikai vitát kavart Nagy-Britanniában Sir Ian Blair rendőrfőnök távozása. A kormányzó Munkáspárt szerint a magasrangú rendőrt lemondásra kényszerítő londoni
polgármester helytelenül és szabályellenesen járt el, és politikai meggyőződése miatt távolította el Blairt.

Boris Johnson polgármester azonban széleskörű konzultációkkal indokolta döntését. A londoni rendőrfőnök csütörtökön este távozott posztjáról, miután erre felkérte a polgármester, akinek szerdán került hatáskörébe a Metropolitan Police vezetése. Formálisan a Scotland Yard első emberének eltávolításához szükséges a belügyminiszter engedélye is, amivel a konzervatív városvezető nem rendelkezett.

David Blunkett volt belügyminiszter szerint a konzervatívok már régóta meg akartak szabadulni a rendőrfőnöktől.

Boris Johnson pénteki nyilatkozatában “kutyaugatásnak” nevezte a Blair eltávolítására vonatkozó összeesküvésről szóló cikkeket, amelyek a vezető brit lapok többségének címoldalán megjelentek.

Ian Blair rendőrfőnöki karrierje 2005-ben olyan reformokkal kezdődött, mint az önkéntes, lakossági csoportokra alapozott “szomszédságfigyelő” rendszer bevezetése, vagy szinesbőrű nyomozók nagyszámú felvétele a rendőrség kötelékébe. Ugyanakkor Blair tevékenysége ellentmondásos is volt, a legkiemelkedőbb botrány az ártatlan brazil Jean Charles de Menezes lelövése volt 2005-ben, akit terroristának hittek a különleges egység rendőrei. Az ügyet még néhány terror-ügyi baklövés követte 2006-ban.

A rendőrfőnök távozása miatt kirobbant belpolitikai vita várhatóan csak tovább élesedik a hétvégén, amikor Gordon Brown nyilvánosságra készül hozni őszi kormányátalakitása végeredményét. Egyelőre annyi biztos, hogy családi okora hivatkozva a kabinetből távozik Ruth Kelly közlekedésügyi miniszter és visszatér a kormányba az EU kereskedelmi biztosa, Peter Mandelson.