Belgrádi törvényhozók előtt a vajdasági alaptörvény

Mindössze 11 nappal vajdasági elfogadása után a szerb parlament elé került a tartományi statútum, amelyet az alkotmány szerint a belgrádi törvényhozásnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy életbe lépjen. Az okmányt a tartományi képviselőház kétharmadosnál is nagyobb többséggel szavazta meg október 14-én, mindössze egy nappal a határidő letelte előtt.

A Vajdaságban abban reménykednek, hogy a tartományi alaptörvény a szkupstinában is jelentős többséget kap. Szerbiában kevesen hiszik azt, hogy az okmányt nem hagyja jóvá a szerb parlament, az ellenzék azonban mindent megtesz elfogadásának megakadályozása érdekében. Erőteljes kampányt folytat, amelyben arra figyelmeztet, hogy ez az alaptörvény nincs összhangban az ország alkotmányával, és életbe lépésével Vajdaság önálló állam lesz az államban, valamint, hogy ez az okmány nem más, mint Vajdaság Szerbiából való kiválásának az előkészítése. Azt állítják az ellenzékiek például, hogy a statútum lehetővé teszi a szabadkai körzet majdani elszakadását. A vajdasági tisztségviselők mindezeket a vádakat elutasítják.

Bojan Pajtics vajdasági miniszterelnök, a szerbiai kormánykoalíció legerősebb pártjának, a Demokrata Pártnak az alelnöke elvárja, hogy a statútum legkevesebb 140 voksot kapjon a 250 tagú szerb szkupstinában. Azok a pártok ugyanis, amelyeknek képviselői a vajdasági képviselőházban elsöprő többséggel szavazták meg a javaslatot, a szerb parlamentben is jelentős többséggel, 140-nél is több mandátummal rendelkeznek.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, tartományi miniszter ugyancsak arra mutat rá, hogy a statútum szerbiai megszavazása már a Demokrata Párt felelőssége. Ennek a pártnak van ugyanis többsége mind a tartományi, mind pedig a szerbiai képviselőházban. A szerbiai szavazáskor természetesen nem várható olyan arányú támogatás, mint a tartományban volt.

Egeresi Sándor vajdasági házelnök, akit Szlavica Djukics-Dejanovics, a szerb szkupstina szocialista párti elnöke tájékoztatott, hogy parlamenti eljárásba vették a vajdasági statútumot, ugyancsak optimista. Úgy véli, hogy még az idén életbe léphet a vajdasági alaptörvény. Szerinte ez is bizonyítja a két parlament igen jó együttműködését.