Belgrádban nem tudják, hol van Mladics és Karadzsics

A hágai együttműködést irányító szerb kormánytestület vezetője szerint Szerbiában “az ügyben illetékesek” közül senki sem tudja,hol bujkál a háborús bűnökkel vádolt és a Hágai nemzetközi Törvényszék által körözött három ember. Raszim Ljaljics a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: “nem állítjuk, hogy Ratko Mladics (volt boszniai szerb hadseregparancsnok), Radovan Karadzsics (volt boszniai szerb elnök) és Goran Hadzsics (volt horvátországi szerb vezető) nincs Szerbiában, de 100 százalékosan sem állíthatjuk, hogy ott van.” A politikus hozzátette: várják azokat az információkat, amelyek alapján megtalálhatják a körözötteket. “Legalább hozzávetőleges tartózkodási helyükről adjon felvilágosítást, aki tud valamit”- mondta Ljaljics.

A politikus kiemelte, hogy Szerbiának nem érdeke rejtegetni a három férfit, hiszen amíg a körözöttek nincsenek Hágában, addig Szerbiának csak kára származik az ügyből. Arra is emlékeztetett, hogy Belgrád eddig 43 vádlottat adott át a törvényszéknek.

A kormánytestület egyébként hétfőn tartja következő ülését. Ljaljics elképzelhetőnek nevezte, hogy valamelyest átalakul a szervezet munkája és felelősségi köre. Részleteket azonban nem árult el. A tervek szerint egyébként szerdán érkezik Belgrádba Serge Brammertz a törvényszék főügyésze. Ljaljics szerint nem kell “látványos eredményekre” számítani a látogatás után. Mint mondta: munkalátogatásról van szó.

A háborús bűnösök kiadása azért fontos Szerbia számára, mert amíg a körözöttek nincsenek Hágában, addig nem megy tovább az ország uniós integrációs folyamata.



Sporthírek