Belgrádban négy ház omlott egy gödörbe

Egy gödörbe omlott négy épület a szerb fővárosban vasárnap este – adták hírül a szerb médiumok hétfőn. A baleset Belgrád központjához közel, Csubura városrészben történt. Az utcában egy többemeletes ház építését kezdték meg. Az új épülethez mélygarázst is készítenek, emiatt 15 méteres gödröt ásott a kivitelező egy hónapja, ám ott talajvíz jelent meg. Azóta szünetelnek a munkálatok. Az építési terület mellett álló négy ház feltehetően az átázott és meglazult talaj miatt csúszott be a gödörbe. A katasztrófában senki sem sérült meg.

A négy épület közül háromnak a nagy része megsemmisült, egy pedig teljesen eltűnt a lukban. Egy ötödik ház megroggyant. A környék lakóit kiköltöztették a hatóságok. Többségüket, mivel nincs hova menniük szállodában helyezték el – olvasható a B92 szerb médium honlapján.

A szemtanúk szerint az omlás nagyon gyorsan történt. Az egyik károsult, Vlada Lazics azt mesélte a Blic című lapnak, hogy az udvarban szomszédasszonyával beszélgetett, amikor annak háza egyszer csak összedőlt, majd az idős emberé is. “Alig öt perc alatt omlottak be az épületek”- mondta a férfi.

Az emeletes házat építő cég képviselője a helyszínen azt mondta, hogy a területet megfelelően biztosították. A balesettel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy annak körülményeit szakértők kell, hogy megvizsgálják. A helyiek szerint egyébként lassan két éve kezdődtek meg a munkálatok, az építési engedélyt azonban csak idén májusban kapta meg a kivitelező.Sporthírek