Belgrád győzelemként értékeli az ENSZ-közgyűlés Koszovó-döntését

A belgrádi politikusok Szerbia nagy győzelméről beszélnek miután az ENSZ-közgyűlés szavazattöbbséggel úgy határozott, hogy elfogadva a szerb határozattervezetet kikéri a nemzetközi bíróság véleményét Koszovó függetlenségének jogszerűségéről. 77 ország képviselője szavazott a szerb kezdeményezésre, hatan ellenezték, 74 pedig – köztük Magyarország is – tartózkodott a szavazástól.

Borisz Tadics szerb elnök, Mirko Cvetkovics kormányfő, de az ellenzéki vezetők is Szerbia sikeréről nyilatkoztak, ám a nyilatkozók közül senki sem fogalmazott meg olyan egyértelmű elvárást, hogy a koszovói fejlemények visszafordíthatók, ha a bíróság törvénytelennek ítélné meg a függetlenség kikiáltását. Igaz, Vuk Jeremics külügyminiszter – aki nemcsak Szerbia, hanem a nemzetközi jog győzelmeként értékelte a világszervezeti döntést – utalt arra, hogy a bíróság kedvező döntése esetén ismét tárgyalóasztalhoz ülhetne Belgrád és Pristina.

A pristinai vezetők rendkívüli sajtóértekezletet tartottak a New Yok-i hír kapcsán. Fatmir Sejdiu elnök és Hashim Thaci kormányfő megismételte, hogy Koszovó függetlensége visszavonhatatlan. Ezt egyébként az amerikai nagykövet is egyértelművé tette az ENSZ-közgyűlés vitájában. A Sejdiu és Thaci sajnálattal vette a világszervezeti állásfoglalást, amely szerintük nem segíti elő Koszovó és a térség stabilizálódását. Ugyanakkor kifejezték reményüket, hogy folytatódni fog Koszovó nemzetközi elismerése. Elvárják, hogy a nemzetközi bíróság értékelése igazságos és pártatlan lesz, és hogy megerősíti Pristina pozícióit.

Független elemzők szerint a nemzetközi bíróság eljárása – amely évekig is elhúzódhat – lelassítja a koszovói rendezést, döntése pedig nem fogja befolyásolni Koszovó jogállását, mivel a hágai ítélet nem kötelező érvényű. Erre az utóbbira egyébként a brit ENSZ-nagykövet fel is hívta a figyelmet a szavazást követően, és az amerikai nagykövethez hasonlóan sajnálatának adott hangot, hogy Szerbia ezt az utat választotta.