Belgiumban előállítottak több embert a Charleroi-i bozótvágó késes támadással kapcsolatban

Brüsszel – Előállított hat embert a belga rendőrség a Charleroi-i bozótvágó késes támadással összefüggésben indított rendőrségi razzia során – közölte szerdán a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán, amely szerint fegyvernek minősülő szúró-vágó tárgyakat találtak náluk.

A napilap tájékoztatása szerint a szövetségi ügyész terrorista indíttatású gyilkosság ügyében rendelt el nyomozást.

A Charleroi-i esettel összefüggésben a belga rendőrség szerdán nyolc rajtaütést hajtott végre, hat embert előállított. A rendőrségi akciókban több, az augusztusi támadáskor használt bozótvágó késhez hasonló, fegyvernek minősülő tárgyat találtak náluk – írta a napilap.

Augusztus elején egy arabul kiabáló férfi bozótvágó késsel két rendőrnőt sebesített meg a dél-belgiumi Charleroi város rendőrsége előtt. Allahu Akbar! (Allah hatalmas!) kiáltással, machetével hadonászva rontott nekik. Az egyik rendőrnő könnyen megsérült, a másik arcán és nyakán mély vágásokat ejtett a támadó.

A két rendőr segítségére sietett egyik kollégájuk, rálőtt a támadóra, és megsebesítette a mellkasán és a combján. A támadó kórházban belehalt sebesüléseibe.

A belga főügyészség Khaled Babbouri néven azonosította a támadót, aki kisebb bűncselekmények – hamis okmányok és kábítószer-birtoklás – miatt ismert volt a hatóságok előtt, de terrorizmussal eddig nem hozták összefüggésbe.

A 33 éves algériai származású fiatalember 2012 óta illegálisan élt Belgiumban, mivel korábban kétszer is kiutasították az országból.

– MTI –