Belgium mostantól évi 100 eurót kér az EU-csúcsokról tudósító újságírók akkreditációjáért

Akt.:
Brüsszel – Belgium mostantól évi 100 eurót kér az Európai Unió csúcstalálkozóiról tudósító újságírók akkreditációjáért – jelentette a helyi sajtó szerdán. Az erre vonatkozó új belga törvényt máris sokan bírálják.

Az Európai Tanács a napokban arról tájékoztatott, hogy az új szabályozás nyomán a belga vagy Belgiumban élő újságíróknak június 1-től 50 eurót kell fizetniük hat havonta a biztonsági ellenőrzésért és akkreditációért az EU csúcsértekezleteire. Sajtóhírek szerint a kormány nem egyeztetett a kérdésről az újságíró-szervezetekkel.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a testület ellenzi a törvényt, és kész kivizsgálni az azzal kapcsolatos panaszokat.

“Úgy gondoljuk, hogy a lehető legjobb körülményeket kell biztosítani az újságírók számára” – mondta Mina Andreeva, hozzátéve, hogy a bizottság nem tervez hasonló változtatásokat.

A Brüsszelben akkreditált külföldi riportereket képviselő szervezet (API) “szükségtelen akadálynak” nevezte a szóban forgó új törvényt, amely különösen problémás lehet a szabadúszók számára, akiknek maguknak kell fizetniük ezen költséget. Mint írták, ezzel korlátoznák a sajtó hozzáférését ezen, nagyobb érdeklődésre számot tartó eseményekhez. Egyebek mellett a VVJ és az AJP belga újságíró-szövetségek is tiltakozásukat fejezték ki.

Több érdekvédelmi csoport “a tájékozódás szabadságát sértő és diszkriminatív” jogszabály azonnali visszavonására szólította fel Charles Michel belga kormányfőt.

Sajtójelentések szerint mintegy ezer újságíró tudósít európai uniós ügyekről Brüsszelben, és többségük általában részt is vesz az EU-csúcsokon.

-MTI-