Belgium mégsem kér pénzt az EU-csúcsokról tudósító újságírók akkreditációjáért

Brüsszel – A tiltakozás hatására visszavonták a belga hatóságok azokat a korábbi terveket, amelyek értelmében évi 50 eurót kellett volna fizetni az Európai Unió csúcstalálkozóiról tudósító újságírók akkreditációjáért – közölte a Brüsszelben dolgozó külföldi riportereket képviselő szervezet (API) csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a hatóságok elálltak szóban forgó terveiktől, s a helyi újságíró-szövetségek nyomására készek módosítani a februárban elfogadott törvényt.

“Ez remek hír, mivel így az októberi és decemberi EU-csúcsokról tudósítani kívánó újságíróknak nem kell kifizetniük az előírt 50 eurót” – mondta Tom Weingartner, az API elnöke.

Hozzátette, hogy a döntés értelmében nem kell újból elvégezni az idei év első felére már akkreditált újságírók biztonsági átvilágítását az év fennmaradó részére.

Az Európai Tanács közlése szerint ráadásul 2019-től a hathónapos helyett bevezetik az egy évre szóló akkreditációt.

Hivatalos adatok szerint általában nagyjából 1200-1300 újságíró akkreditáltatja magát az EU-csúcsokra.

A belga hatóságok korábban a biztonsági intézkedések és az átvilágítások költségeivel indokolták az akkreditációs díj bevezetését. Az ellenzők viszont azzal érveltek, hogy a jogszabály diszkriminatív, szükségtelen akadályt jelent és sérti a tájékozódás szabadságát.

-MTI-


Brüsszel - Belgium mostantól évi 100 eurót kér az Európai Unió csúcstalálkozóiról tudósító újságírók akkreditációjáért - jelentette a helyi sajtó szerdán. Az erre vonatkozó új belga törvényt máris sokan bírálják. Az Európai Tanács a napokban arról tájékoztatott, hogy az új szabályozás nyo...