Belgium 100 ezres EU hadsereget akar

Belgium – Guy Verhofstadt belga kormányfő az európai különadó és egy EU-hadsereg bevezetését javasolja.

A belga politikus a német Die Weltnek adott szerdai interjújában úgy látja, hogy egy 100 ezer főt számláló európai hadsereg a NATO-t is erősítené, és jelentős megtakarításhoz vezetne, hiszen véget vetne a 27 ország felszabdalt hadi piacának, amelyben sok a fölösleges átfedés.

Verhofstadt szerint itt az ideje annak, hogy bevezessék az EU-különadót. Ma az EU GDP-jének egy százalékát fordítják a közös költségvetésre, de az összeg nem elegendő az ambiciózus célok kivitelezésére és a gyengébb tagállamok támogatására. Az EU-adó a jelenleginél sokkal áttekinthetőbbé tenné az EU finanszírozását, a nemzeti szinten pedig lehetővé tenné az adók csökkentését.

A belga miniszterelnök – egy nappal a Brüsszelben kezdődő tavaszi EU-csúcs előtt – meglehetősen élesen intette Londont, hogy ne akadályozza meg az EU készülő alkotmányát. Az új kísérlet blokkolása esetén az EU-nak Nagy-Britannia nélkül kellene továbbmennie – véli Verhofstadt, aki szerint “nem lehetséges, hogy egyetlen ország fékezze az egyre nagyobb Uniót”.Sporthírek