Bekő Balázs: Nem vagyok elégedett, ettől több van bennünk

Akt.:
Bekő Balázs, a DVTK vezetőedzője
Bekő Balázs, a DVTK vezetőedzője - © Fotó: Homoky György
Miskolc – Az évből még hátralévő nyolc fordulóban a visszatérőkkel erősödhet meg a DVTK labdarúgócsapata. Interjú Bekő Balázzsal, a Diósgyőri VTK vezetőedzőjével.

A magyar labdarúgó válogatott Európa-bajnoki selejtezői miatt két hétre elcsendesedett a hazai élvonalbeli bajnokság. A 12 csapatos mezőny 11 fordulón van túl, mindenki játszott már mindenkivel, és eddig csak az derült ki, hogy van egy csapat, a Ferencváros, amelyik felfelé kilóg. A túl az NB I 2015/16-os idényének egyharmadán a Diósgyőri VTK a 8. helyen áll a tabellán, a piros-fehérek vezetőedzőjével, Bekő Balázzsal beszélgettünk.

– Elégedett azzal, ami eddig történt? Értve ez alatt a csapat eddig megszerzett pontjait, bajnoki helyezését…

Bekő Balázs: Nem vagyok elégedett, mégpedig azért nem, mert úgy gondolom, hogy ettől több van bennünk. Nem akarok kifogásokat keresni, eddig sem kerestem soha, most sem fogok. Magamban, magunkban keresem a hibát. Az biztos, hogy ez a csapat nagyon átalakult az elmúlt időszakhoz képest. És ebben az új összetételben meg kellett találni azokat az egyéneket, egyéniségeket, akik fel tudják vállalni, hogy a csapatot a hátukra veszik, és irányt mutatnak a többieknek. Ez a kelleténél több időt vett igénybe, ez volt az egyik oka annak, hogy a bajnokság elején negatív spirálba kerültünk. És ebből iszonyatosan nehéz volt kimászni, de kijöttünk belőle.

– Túl az eredményeken, az eddig mutatott játékkal mennyire elégedett?

Bekő Balázs: Egyenes arányban van a kettő. Hullámzó volt a játékunk, amikor a legjobban játszottunk, akkor éppen nem nyertünk. Nem akarom különvenni a védekezést és a támadást, de nem is kell, mert mindkettőre igaz, hogy nem tudtunk olyan masszív teljesítményt nyújtani, ami a kiegyensúlyozottsághoz kellett volna. Nagyon sokat kellett dolgozunk és változtatnunk bizonyos dolgokon, aminek az utóbbi időszakban voltak látható jelei. Sok munkát fordítottunk a csapategység kialakítására. Nem tudom, mennyire volt látható, de ez messze nem volt egy nagybetűs csapat a bajnokság elején. Volt sok egyéniség, de nem használták mindig a csapat érdekében a kvalitásukat, persze nem szándékosan nem, hanem mert eddig nem volt erre igény. De idővel ebben szépen lépegettünk előre, kimondottan jó közösség alakult ki az öltözőben, és biztos vagyok abban, hogy ez a jövőben az előnyünkre válik majd.

– Vannak olyan légiósok, akikről a szezon előtt még mint lehetséges húzóemberekről beszélhettünk, de a közösségi életben, a pályán betöltött szerepük messze elmarad ettől. A sérült és azóta már távozott Ho-Jungot, az eddig egyetlen percet sem játszott „fantom” Griffitshet, és a népmesei, hol volt, hol nem volt Husicot említhetnénk, igaz, utóbbinak van mentsége, hiszen sok hét után derült ki róla, hogy műtétre szorul.

Bekő Balázs: Sorolhattam volna ezt is mentségként, de ahogy mondtam: nem akarok elbújni semmi mögé. De ha ez a téma már felvetődött, akkor annyit azért megjegyeznék, hogy a bajnoki rendszer átalakítása, a labdarúgó-szövetség jelentős pénzügyi motivációval járó ajánlása, ami a mi esetünkben három légiós és egy fiatal szerepeltetését jelenti – hiszen a klubvezetők kérése ez volt, hogy erre vegyük az irányt –, amúgy is szűkítette a lehetőségeket, hát még ha hozzáveszem a fentieket, hogy a hétből két külföldit egyáltalán nem, egyet pedig csak elvétve tudtam játszatni. De ez van, ezzel is küzdenünk kellett, illetve kell, ahogy a sok sérüléssel is, de foci már csak ilyen, nagy küzdelem.


Ön szerint hanyadik helyen végez a Diósgyőri VTK az NB I 2015/2016-os idényében?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

– Most, hogy minden csapat játszott mindenkivel, milyennek látja a mezőnyt, a 12 csapatos bajnokság színvonalát?

Bekő Balázs: A hazai játékospiac teteje 12 csapatra koncentrálódott, akik ezt a szintet megütik, azok itt szerepelnek, és külföldről is hazatértek páran. A színvonal emelkedése egyelőre nem mutatkozik jelentősen. Az viszont igen, hogy kiegyenlítettebbek az erőviszonyok. Nyilván van benne egy kis zavar, hogy nem mindenkire egyforma szabályok vonatkoznak, és ez nem a mi dolgunkat könnyíti, gondolok itt a légiósok számára, ami négy csapat számára előnyösebb helyzetet teremt. Ez is szerepet játszik abban, hogy a Ferencváros előtte jár a mezőnynek, egységesebbek a többi csapatnál, játékosanyagban erősebbek, és nem mellékesen ők azok, akiknek mostanában nagyjából minden összejön. A többiek egy cipőben járnak, keresgetik a lehetőséget az előrelépéshez. Nagyon kiegyenlített ez a mezőny, és meccsről meccsre változhat a kép. Ha jobb szériát kapsz el, akkor a tabella elején találod magad, ha kétszer egymás után kikapsz, máris a vége felé vagy.

– Az idén még nyolc bajnoki vár a csapatokra, és kevés lesz a módosítható változó, hiszen az esztendőből hátralévő meccseket a mostani keretekkel kell lejátszaniuk a csapatoknak. Ki és mivel lehet ebben jobb a másiknál?

Bekő Balázs: Egy biztos, hogy vakrepülés nagyon nem lesz, mindenki ismer mindenkit, fel tud készülni saját tapasztalataiból, illetve abból, amit lát. A következő nyolc fordulóban annak lesz jelentősége, hogy ki milyen stabilan áll a lábán, hogy a közössége milyen erős. És figyelni kell minden apróságra, mert ahogy eddig is, így a jövőben is minden kis momentumnak nagy szerepe lesz. Remélem, azon csapatok közé tartozunk majd, akik fel tudják használni az első kör tapasztalatait. Konkrétabban: nekünk az a feladatunk, hogy leredukáljuk a kapott gólok számát, ebben ugyan jó úton járunk, de még mindig tudunk hibákat elkövetni. Az sem lenne baj, ha a pechszéria elkerülne bennünket, gondolok itt a sérülésekre és a játékvezetői bakikra. Támadójátékunk javuló tendenciát mutat, de még ezen a téren is tudunk hová fejlődni. Ha ezek így lesznek, akkor az első négy, öt csapat között leszünk.

– Picit óvatos foci jellemezte az eddigi meccseket, fordulókat, ez elsősorban az eredményeken, a sok döntetlenben mutatkozik meg.

Bekő Balázs: Persze, mert senki nem tudta, mire számíthat az új rendszerben, a kevesebb légióssal, fiatallal, a kevesebb csapat között. Senki nem akart hátrányba kerülni túlzott kockázatvállalással. Van néhány csapat, amelyik reálisan felmérte lehetőségeit, hogy ezzel az óvatos játékkal tud eredményt produkálni. Mi talán abban voltunk hátrányban a többiekhez képest, hogy volt ez a négymeccses negatív szériánk, amiből kijöhettünk volna jobban is, hiszen a Vidi-meccs tulajdonképpen már a kezünkben volt, a Debrecen is csak a 60. percben rúgott először kapura, de hagyjuk ezt, mert ennek már utána vagyunk.

– Picit a még távolabbi jövőt figyelembe véve: ha a mostani döntetlen körüli erők az év végéig fennmaradnak, akkor tavasszal az léphet előre, aki céljai elérése érdekében sutba dobja a légiósok és a fiatal szerepeltetésének ajánlását, fittyet hányva a beígért milliókra?

Bekő Balázs: Túl erős a pénzügyi motiváció, de lehet, hogy lesz, aki így dönt. Persze van ennek is kockázata, mert lehet igazolni elsősorban külföldieket, de nem biztos, hogy minden új játékos azonnal igazi hozzáadott értéket jelent a csapat számára. Viszont ettől függetlenül én is úgy látom, hogy télen komoly mozgások lesznek az NB I-es csapatoknál. Mi talán optimistábbak lehetünk másoknál, mert rejtett tartalékaink vannak, sok olyan emberünk játszott keveset eddig, akik minőséget jelentenek, és ugye ők nem csak tavasszal jelenthetnek pluszt.

– A legutóbbi válogatott szünet előtt is abban bízott, hogy lesznek visszatérői, de ebből szinte semmi nem lett, és úgy tűnik, hogy az idők nem változnak, a mostani szünetben is bizakodó. Kinek a visszatérésére lehet számítani?

Bekő Balázs: Husic műtétje után elkezdett edzeni, ő rövid időn belül használható lesz. A Nikházi, Bognár, Koman hármasból kettő szerintem már tud játszani a Vasas elleni, jövő hét végi bajnokin, és az eltiltott Bacsa is bevethető lesz. A többieket, a többiek helyzetét nem látom ennyire tisztán. De az említett középpályás hármasból két kreatív futballista visszatérése sokat javíthat a helyzetünkön. Persze nem egyik vagy másik labdarúgó a lényeg, a foci csapatjáték, és szerintem a közösségünknek van olyan ereje, az öltözőben és azon túl is.

– Berecz Csaba –


Interjú Leisztinger Tamással

“Nagyon szeretnék látni egy élvezhető, jó futballt. A legnagyobb bajom az elmúlt évvel – és nem kisebbítve annak érdemeit, és az azt megelőzőét -, hogy ha nyertünk, ha vesztettünk – a győzelemi eufóriát leszámítva – nem játszottunk élvezhetően. Ez nagyon zavar.” tovább »