Békamentők kerestetnek, elkezdődött a vonulás

Tavaszi békavonulás
Tavaszi békavonulás
Miskolc – Idén a szokásosnál hamarabb köszöntött be a tavasz. Téli álmukból felébredt békákkal viszont már a szokatlanul enyhe télvégi, enyhébb januári napokon is találkozhattunk az erdőszéleken, az utak mentén.

Az “igazi” tavaszi békavonulás ideje azonban most következik.

Vonulásuk során, mely a téli vermelőhelyüktől a petézőhelyekig vezet, ezrével kelnek át a közutakon. Ez a legveszélyesebb időszak számukra, hiszen az autósok sokukat halálra gázolhatják, még azelőtt, hogy életet adtak volna a következő generációnak. A tavaszi vonulás időtartama az időjárástól nagymértékben függ, általában két-három hétig tart.
A békák ébredését, vonulását a hőmérséklet emelkedése mellett a légnedvesség is befolyásolja. A vonulásra legalkalmasabb időszak a sötétedés utáni, kora éjszakai időszak, amikor a páratartalom és a hőmérséklet egyaránt magas illetve az eső is stimulálólag hat. Peterakás után ismét megkezdik vonulásukat immár a megszokott tanyahelyük felé, legalábbis a Bükki Nemzeti Park védett területén jellemzően előforduló, mentésre kerülő békafajok esetében (barna varangy, gyepi béka, erdei béka). A peték kikelése, ebihalakból kisbékákká alakulás nyár elejére-közepére várható (fajtól függően). Ekkor hagyják el a tavakat és térnek át a szárazföldi életmódra.

A potenciálisan veszélyt jelentő útszakaszokon közúti táblák, információs táblák kihelyezésével szeretnénk felhívni a gépjárművezetők figyelemét a békák áthaladására. Néhány helyszínen békaterelő fóliák kiépítésével ill. a késő délután, éjszaka vonuló békák vödörbe történő gyűjtésével és a tavakhoz való átszállításával javítjuk a békák túlélési esélyeit.

Több helyen

A vonulási időszakban a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága békamentő akciókat szervez, melyhez szívesen veszik a mentés iránt érdeklődők segítségét.
A békamentés idén 6 helyszínen zajlik, a helyszínek és az illetékes kollégák elérhetőségeikkel:

  • Felsőtárkány (Felsőtárkányi- és Oldalvölgyi-tó) Fitala Csaba 30/349-5681
  • Lázbérci TK (Lázbérci-víztározó) Császár Zsuzsanna 30/655-6194, Bartha Attila 30/239-7344
  • Pásztó (Hasznosi-víztározó) Harmos Krisztián 30/349-5715, Lantos István 30/349-5714
  • Gyöngyös (Sás-tó) Urbán László 30/349-5728
  • Bogács (Bogácsi-tó) Császár Zsuzsanna 30/655-6194
  • Varbó (Varbói víztározó) Pongrácz Ádám 30/460-6655.

Bővebb információ:
Bükki Nemzeti Park, 3300 Eger, Sánc út 6.
Tel.sz.: 36/ 411-581/128 illetve 30/65-56-194
Honlap: bnpi.hu

Kapcsolódó cikkek: