Friss hírek

2010.03.10. 11:19

Minden brit kutyának mikrochip, minden gazdának kötelezõ felelõsségbiztosítás

<p>Minden kutyatartó számára kötelezõvé akarja tenni a brit kormány, hogy mikrochipet ültessen az állatba, és egyfajta kötelezõ felelõsségbiztosítást is bevezetne a gazdák számára - közölte kedden a belügyminiszter. Alan Johnson, aki egykor postásként tapasztalatokat szerezhetett arról, hogy milyen veszélyes lehet egy kutya, azt mondta: a törvénnyel megfékezhetik az egyre nagyobb számban elõforduló agresszív kutyatámadásokat.</p>

Jelenleg Nagy-Britanniában csak akkor büntethetõ egy kutya tulajdonosa, ha az állat felett elveszti az ellenõrzést, és az megtámad valakit vagy kárt tesz valamiben nyilvános helyen. A belügyminiszter szerint az új törvényt ki lehetne terjeszteni úgy, hogy az lefedje a magánbirtokokat is, mert akkor megvédhetõk lennének a postások, közmûvek dolgozói.

"A gazdák nagy többsége felelõs kutyatartó, de kétségtelenül van egy kisebbség, amely csak azért tenyészt, nevel és tart kutyákat, hogy másokat megfélemlítsen, és fegyverként használja az állatot. Ez olyan viselkedés, amit nem tolerálunk, és eltökéltük, hogy véget vetünk ennek"- mondta Alan Johnson.

A Királyi Állatvédõ Társaság (RSPCA) szerint tizenkétszeresére nõtt a szervezett kutyaviadalok száma 2004 és 2008 között Nagy-Britanniában. Az RSPCA szóvivõje üdvözölte a belügyminiszter bejelentését. "Ez egy nagy lépés, de a felelõsségbiztosítási terv a törvénytisztelõ ebtulajdonosokat sújthatja azok helyett, akik a bajokat okozzák"- mondta Rob Harris.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!