Bejelentették: csak Bejelentett

Miskolc - Négy rendezvény vagy 24? A rendőrség nem ad pontos információkat előzetesen. A megyeszékhelyen nem készül arra a rendőrség, hogy be nem jelentett rendezvények, bármilyen rendzavarások rontanák el a békés ünneplést március 15-e környékén; a rendőrség ugyanakkor felkészültnek mondja magát arra az esetre, ha ilyesmi mégis bekövetkezne.

Megyei szinten százas nagyságrendű (113) rendezvényt jelentettek be – törvényi előírás szerint – előzetesen március 13-14-15-re. Ebből Miskolcra Pásztor Albertkapitány lapunknak adott tájékoztatása szerint mindössze négy esik: a keddi egyházi, a szerdai fideszes (Petőfi tér), illetve MSZP-s megemlékezések (Avas alatti rész), valamint a csütörtöki városi ünnepségsorozat (a belváros egésze). A kapitány kérdésünkre azt válaszolta: informálisan sem tud a bűnüldöző hatóság arról, hogy bármely szervezet: be nem jelentett, törvénytelen, netán tiltakozó demonstráció jellegét öltő tömegmegmozdulásra készülnének.

A fentiekhez képest megyei szintről nem kaphattunk annál részletesebb tájékoztatást, mint amit hétfőn tett közzé a rendőr-főkapitányság. Akkor hangzott el a 113-as szám, de ezt csak annyiban részletezték, melyik városi kapitányság illetékesség területére, mennyi esik. Azt viszont kérésünkre nem adták ki, pontosan mely szervezetek, mikorra és milyen konkrét helyszínre ígérik rendezvényeiket.
A megyei főkapitányság tájékoztatásából ráadásul azt lehetett kiolvasni – ezt adta közre utóbb a Független Hírügynökség is -, hogy Miskolcon 24 rendezvény lesz ezekben a napokban.

Országos összesítésben egyébként ugyanez a szám eléri az 1200-at. Több megyéből elrendelnek (a miénkből nem) egyenruhás egységeket, méghozzá a fővárosba, az ottani események fokozott biztosítására.