Bejelentette távozását az izraeli kormányfő

Lemond posztjáról az izraeli miniszterelnök pártja szeptemberi tisztújítása után – ezt maga Ehud Olmert jelentette be szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján. A kormányfő az ellene folyó, korrupció miatti nyomozással indokolta távozását.

“Miután megválasztották az utódomat, távozom, hogy lehetőséget adjak a gyors kormányalakításra” – jelentette be Olmert, aki 2006 óta miniszterelnök. A kormányfő előzőleg közölte, hogy nem indul a jelenleg kormányzó centrista Kadima párt szeptemberre összehívott tisztújításán.

A meglepetésnek számító bejelentés lehet a csúcspontja a kormányfő elleni nyomozás kavarta politikai viharnak, amelynek hátterében a miniszterelnök elleni korrupciós vádak állnak. A rendőrség azt próbálja kideríteni, hogy 1993-ban Olmert tett-e bármiféle szívességet Morris Talansky amerikai milliomosnak, és fogadott-e el ezért valamilyen illegális támogatást az üzletembertől. A megvesztegetési ügy idején Ehud Olmert Jeruzsálem polgármestere volt, majd 2003 és 2006 között Ariel Saron kormányában töltötte be az ipari és kereskedelmi miniszteri posztot.

A most 62 éves Ehud Olmert ellen egy 2005-ös üggyel kapcsolatban is nyomoznak: a gyanú szerint a kormányfő akkor azt próbálta meg elérni, hogy a privatizációra kiszemelt Leumi Bank egyik ismerőse, az ausztrál Frank Lowey tulajdona legyen. A bankot végül más vehette meg, de a korrupció gyanúja miatt már 2006 elején nyomozást kezdtek a mostani kormányfő ellen. Olmert mindkét ügyben tagadja a vádakat.

A szeptemberi tisztújításon az izraeli külügyminiszter, Cipi Livni a legesélyesebb Ehud Olmert pártelnöki tisztére. A 49 éves politikusnő kedden a nyilvánosság előtt elismerte: az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynöke volt.