Bejelentette lemondását az amerikai igazságügy-miniszter

Bejelentette hétfőn lemondását Alberto Gonzales, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere Washingtonban. Az Egyesült Államok nyolcvanadik igazságügy-miniszterét 2005 februárjában nevezte ki George Bush amerikai elnök.

Gonzales az igazságügy-minisztériumban tartott rövid sajtótájékoztatón közölte, hogy vasárnap találkozott Bush elnökkel, és bejelentette neki, hogy úgy döntött: 2007 szeptember 17-i hatállyal lemond posztjáról. Bush elnök később ad ki egy közleményt a régi barátjának számító Gonzales távozásával kapcsolatban, de egyelőre nem nevez ki senkit utódjának. A CNN információ szerint a legesélyesebb jelölt Michael Chertoff jelenlegi belbiztonsági miniszter.

Gonzalest több ügy miatt is támadták, legerősebb kritikákat nyolc szövetségi ügyész eltávolítása miatt kapta: többen úgy gondolták, hogy az ügyészeket nem szakmai, hanem politikai okok miatt bocsátották el. Az üggyel kapcsolatos kongresszusi meghallgatáson kritikusai szerint egész egyszerűen eskü alatt hazudott. Gonzales többször is kijelentette, hogy véleménye szerint semmi rosszat nem követett el.

Sokak szerint Gonzales túlságosan is közel állt Bush elnökhöz, aki még texasi kormányzóként több posztra is kinevezte, majd magával vitte a Fehér Házba, ahol először mint tanácsadó segítette a munkáját. Neve felmerült, mint lehetséges jelölt a Legfelsőbb Bíróság egyik megüresedett helyére, de végül John Ashcroft akkori igazságügy-miniszter utóda lett. Többen pont azért tartották alkalmatlannak a posztra, mert túlságosan is lojális Bushoz, és az elnök politikai céljaira használta fel pozícióját.

A szenátus jogi bizottságának elnöke közölte, hogy “Gonzales és Bush elnök alatt az igazságügy-minisztérium súlyos vezetési válságon esett át, ami lehetővé tette, hogy a minisztériumot a politikai befolyás rontsa meg”. Patrick Leahy hozzátette: “az igazságügy-minisztérium nem válhat a Fehér Ház politikai eszközévé”.

A demokraták, és néhány republikánus politikus is több hónapja követelték lemondását.