Bejelentette Kossuth térre tervezett tüntetését az MNB2006

A Magyar Nemzeti Bizottság (MNB) 2006 szombat délután bejelentette a Kossuth térre tervezett tüntetését a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A demonstráció minden este fél 6-tól fél 10-ig tartana, először kedden. A demonstrálók legalább április végéig szeretnének tiltakozni a téren, ám ezt ötnaponta meg kell hosszabbítatniuk a rendőrségen. A BRFK-nak 48 órája van a bejelentés tudomásul vételére vagy elutasítására – ezt Gonda László, az MNB 2006 ügyvivője mondta el a Független Hírügynökségnek, a rendőrséggel történt szombat délutáni egyeztetés után.

Az MNB2006 jövő keddtől ismét tüntetne a fővárosi Kossuth téren. A tüntetők ezúttal nem huszonnégy órán keresztül demonstrálnának, mint ősszel, hanem csak este mennének a térre. A Kossuth téri demonstráció addig tartana, ameddig a kormány le nem mond – tette hozzá Gonda László.

A módosított gyülekezési törvény alapján ötnaponta kell megújítaniuk bejelentésüket, vagyis most csak keddtől szombatig kérhették a demonstráció tudomásul vételét a rendőrségtől. A szervezők azt szeretnék, ha 5 nap helyett csak 10 naponta kellene bejelenteniük szándékaikat.

Az MNB2006 akkor is csak jövő keddtől folytatja tiltakozó akcióját a Kossuth téren, ha rendőrség esetleg már vasárnap lebontaná a kordonokat. Ha a BRFK tudomásul veszi bejelentésüket, akkor hétfőn búcsúestet tartanak a Batthyány-örökmécsesnél, ahonnan másnap átvonulnak a Parlament előtti térre.

Nem állítanak sátrakat, nem szemetelnének, és még a fűre sem mennének majd a Kossuth téri kordon lebontása után a tüntetők – mondta Gonda László. Hozzátette: a belvárosi önkormányzattól kérnének mozgó WC-t, mert úgy tudják, hogy egy rendelet miatt a kerületnek kell biztosítania a mellékhelyiségeket.

A tüntetők rendőrségi biztosítást is kérnek majd a térre, és azt ígérik: minden rendbontást megakadályoznak, mert úgy vélik, az csak az ő lejáratásukra irányul. Gonda László azt is elmondta, hogy nem engednek olyan beszédeket tartani a téren, amely másokat emberi méltóságában sért.

A rendőrségen egyelőre sem a bejelentésről, sem a kordon esetleges vasárnapi lebontásáról nem nyilatkoztak.