Bejelentést tett a Jobbik az ügyészségen egy szombathelyi önkormányzati spekuláció kapcsán

Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) – Bejelentést tett a Jobbik a Vas megyei ügyészségen egy 2007-es szombathelyi kötvénykibocsátás és annak átváltása kapcsán, amellyel az ellenzéki párt szerint az akkori szocialista városvezetés komoly károkat okozott a városnak – jelentették be jobbikos politikusok kedden, Budapesten.

 

Balassa Péter a Jobbik szombathelyi elnöke, városi közgyűlési képviselő elmondta: egy 2007-es kötvénykibocsátás és annak átváltása kapcsán tett bejelentést a Vas megyei ügyészségen a múlt héten. Ismertette: a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt (SZOVA) 2007-ben 5 milliárd forint értékű svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki, majd nem sokkal később ebből 4 milliárd forintnyit – több mint 26 millió svájci frankot – átkonvertáltak forintra az akkori 151 forintos árfolyamon.

A Jobbik azt kifogásolja, hogy a SZOVA közgyűlési felhatalmazás nélkül váltotta át a kötvényeket ráadásul nem sokkal a svájci frank árfolyamának erősödése előtt, ezzel jelentős árfolyam-kockázatot vállalva és később pedig komoly anyagi kárt okozva a városnak. Hegedűs Lórántné elmondta: ha nem konvertálják át a kötvényeket forintra, akkor azok jelenleg több mint 7 milliárd forintot érnének.

A jobbikos országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a Jobbik kiemelten fontosnak tartja az elszámoltatást, elsősorban az önkormányzatok közpénzekkel végzett spekulációi kapcsán. Az ellenzéki párt szerint ugyanis ilyen tevékenységet az önkormányzatok nem végezhetnek.

Balassa Péter kiemelte: az ügyre már korábban is felhívta Szombathely jelenlegi fideszes városvezetésének a figyelmét, de nem történtek lépések az ügy felderítésére, ezért fordult most az ügyészséghez.