Bejelentési határidő az eltartottaknak

Hétfő éjfélig jelentkezhetnek utoljára az adóhatóságnál azok, akik eddig közeli hozzátartozóként eltartottak voltak, és más jogcímen, például nemzetközi egyezmény alapján sem jogosultak egészségügyi ellátásra. A biztosítottak testvérei, nagykorú gyermekei, illetve házastársai nem kapnak külön értesítést a járulék befizetéséről, és mivel számuk folymatosan változik, pontos adatok sincsenek arról, hányan vannak.

A jogszabályok értelmében az eltartottaknak április 15-ig kell bejelentkezniük az APEH-hoz, az adóhivatal honlapjáról is letölthető nyomtatványon. Mivel ez áprilisban vasárnapra esik, a postára adás végső határideje hétfőn éjfélkor jár le – mondta el a Független Hírügynökségnek Papp Károly, az APEH főosztályvezetője. A járulékot a következő hónap 12-éig kell megfizetni. Mivel erre nem érvényes az orvosi ellátásokra vonatkozó év végéig tartó moratórium, az elmaradásokat az APEH április után behajthatja.

Az eltartottak április elseje óta nem jogosultak a térítésmentes egészségügyi szolgáltatásra, a minimálbér alapján körülbelül havi 6 ezer forintos járulékot kell fizetniük. Ha egy családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbért, a tényleges jövedelem lehet a járulékfizetés alapja, de nem kevesebb, mint a 27.130 forintos öregségi nyugdíjminimum. Ez után havi 2.442 forintos járulékot kell fizetni.

Akiknek ennyi jövedelme sincs, azoknak egyáltalán nem kell járulékot fizetniük. Ide tartoznak a szociálisan rászorulók; azok, akik legalább 50 százalékos rokkantak, és azok is, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt és a jövedelmük a minimálbér 30 százalékánál kevesebb. A szociálisan rászorultak esetében a polgármesteri hivatal tesz bejelentést az egészségbiztosító felé.

Azoknak, akik a minimálbér 9 százalékánál kevesebb járulékot fizethetnek, először a helyi polgármesteri hivatalhoz kell fordulniuk, amely hatósági bizonyítványt állít ki a kedvezményről. A megváltozott munkaképességűeknek az Országos Orvosszakértői Intézet igazolását is be kell szerezniük ehhez.