DVTK Jegesmedvék

2020.03.29. 17:30

Ősztől is a szlovákoknál folytatnák

A piros-fehéreket is szomorúsággal töltötte el a Tipsport Liga félbeszakítása.

Kolodzey Tamás

A jégkorong Tipsport Liga középszakaszából már csak három forduló volt hátra, és a DVTK Jegesmedvék csapata eséllyel pályázott a rájátszásba jutásra. Arra, hogy a két alsóházi együttes egyikeként csatlakozzon a felsőházi hat együtteshez, és a kieséses rendszerű rájátszásban, annak a negyeddöntőjében folytathassák küzdelmüket. Az élet, a koronavírus azonban közbeszólt. A 2019/20-as idény értékelésére Egri Istvánt, a csapatot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának képviselőjét kértük.

A Szlovák Jégkorong Szövetség megállapított eredménye alapján nyolcadikok lettek. Ez megfelel-e az erőviszonyoknak?

A szezon előtt meghatározott célunk a rájátszásba jutás volt. Ott álltunk a küszöbén, jó pozícióban, mert csak három meccs hiányzott hozzá. Szerettük volna a jégen elérni a nyolc közé kerülést. A liga által kihirdetett eredmény szerint valóban a nyolcadik helyen végeztünk, amely a rájátszást jelenti, így a célunkat elértük, de nem így akartuk. A csapat tudása, a klub pénzügyi lehetőségei a kitűzött célhoz megfelelőek voltak, a feltételek oldaláról tehát nem tornyosult előttünk semmilyen akadály.

Hogyan és mikor döntötték el, hogy az idényt befejezettnek nyilvánítják?

Ezt a Szlovák Jégkorong Szövetség és a Tipsport Liga vezető testületei hozták meg, figyelembe véve a járványügyi vészhelyzetben meghozott intézkedéseket. Látható, hogy azóta minden bajnokságot, sőt sporttevékenységet megállítottak az országos hatóságok.

A szezon közben vezetőedzőt cseréltek, megváltak Marcel Rodmantól. Mi volt ennek az oka?

A szakvezető váltásával kapcsolatos döntésünknek számos összetevője akadt: ezek szakmai és vezetői szempontok voltak. Amikor a klub döntéshozói azt látják, hogy a csapat nem úgy teljesít, ahogy a képességei és a lehetőségei alapján kellene, akkor közbe kell lépni. Ezt megtettük mi is.

A visszahívott Glen Hanlon sem tudott már csodát csinálni, de a kérdés az, hogy ősztől is az egykori kanadai kapuslegenda marad a tréner?

Glen Hanlontól nem azt vártuk, hogy csodát tegyen, egy edzőnek nem ez a dolga. Ugyanakkor megteremtette azokat a feltételeket, amelyek a csapat jó teljesítményéhez szükségesek. Fegyelmezett és céltudatos munkával biztosította a rájátszáshoz szükséges csapategységet. Biztos vagyok abban, hogy vezetésével elértük volna a rájátszást. Már tárgyaltunk a folytatásról, és mesterünk szeretné is nálunk folytatni a munkáját, ugyanakkor a jelenlegi szituációban biztos választ nem várhatunk tőle. A mostani helyzetben annyit mondhatok, hogy reményeim szerint rövidesen konkrét tárgyalásokat folytathatunk vele a jövőről.

Hazamentek-e már a légiósaik?

A bajnokság leállásakor az volt az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a tengerentúli játékosaink minél előbb hazakerüljenek, és ez sikerült is, megoldottuk. Mindenki egészséges, és várja a folytatást. A légiósok értékelése az edzőkkel együtt megtörtént, vannak, akikkel elégedettek voltunk, és olyanok is, akiktől többet vártunk. A következő szezonra a jelenlegi helyzetben még nem tudunk senkinek biztos szerződést ajánlani. Mindenkivel tartjuk a kapcsolatot, és amint rendeződik a járványhelyzet, elkezdhetjük a jövő szezon tervezését.

A hazai kulcsjátékosaik maradnak-e?

A magyar játékosok helyzete minden évben eltér a légiósokétól. A mi feladatunk elsősorban a magyarok fejlesztése, minél több fiatal helyi beépítése a keretbe. A következő szezonra Magosi, Galanisz és Vas szerződéssel rendelkezik, és a többiekkel is elkezdtük az előzetes tárgyalásokat. Megjegyzem, hogy a miskolci nevelésű játékosok különösen fontosak a klub számára. Ebben a szezonban egyébként több fiatal itthoni, tehetséges hokist próbáltunk ki a bajnoki mérkőzéseken is.

Visszavárják-e a kölcsönjátékosaikat?

Ilyen játékosunk nincs, jelenleg mindenki szerződéssel rendelkezik. Az, hogy a következő szezonra kikkel fogunk megállapodni, a soron következő tárgyalásokon dől el, függetlenül attól, hogy korábban nálunk vagy máshol volt szerződésben.

A szezon nagy tanulsága, hogy vékony kerettel többé nem indulhatnak a pontvadászatnak. Terveznek-e létszámbővítést?

Nem volt vékony a keretünk. Huszonöt játékos alkotta a felnőttcsapatot, ennyi hokis elegendő egy szezonra. Nézzük tételesen: a mérkőzéseken tizenhárom csatár, hét hátvéd és két kapus vesz részt, a többiek nem kapnak lehetőséget. A létszámon belül is vannak olyanok, akik csak minimális jégidőhöz jutnak a meccseken. Minél több játékos ül a padon, annál többen szenvednek a játékhiánytól. A legjobb megoldás az úgynevezett farmcsapat lenne, ebben a rendszerben alulról több játékos felhasználható, erre viszont a mai magyar és miskolci jégkorong még nem áll készen. Jelenlegi helyzetünkben megpróbáltuk azt a létszámot játékban tartani, amellyel összhangba hozhattuk mind az eredményességet, mind a játékosok megfelelő jégidejét. Ugyanakkor most, a mérlegkészítéskor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy Miskolcon egy szezonban ennyi sérült játékos még soha nem volt. Az edzői és az egészségügyi stáb rendkívüli munkát végzett azért, hogy a sérültjeink minél előbb játékra alkalmasak legyenek. Ennek tükrében értékeljük ezt a csonka szezont.

Mi volt az oka, hogy csapatuknak a nagyok ellen sokszor jól ment a játék, a kicsikkel szemben meg nem?

Ez abszolút szakmai kérdés. Az általában elmondható, hogy a jobb képességű együttesek ellen felszabadultabban játszottunk, mert nem volt rajtunk eredménykényszer, míg a gyengébb csapatokkal szemben az elvárt sikeresség sokszor hibákat hozott. Ez is bizonyítja, hogy egy ilyen szintű ligában olyan képességekkel kell rendelkezni, amelyek elengedhetetlenek a jó szerepléshez. Ezen dolgozunk, de nagyon nehéz ebben az európai szintű ligában magyar előélettel indulva, rövid idő alatt sikeresnek lenni. Fel kell nőnünk a feladathoz, de ehhez időre és nagyon sok munkára van még szükség.

Mi kell az előrelépéshez?

Megfelelő motivációt kell találni a fiatalok számára, akik közül csak néhányuknak lesz esélyük arra, hogy a Tipsport Ligában szerephez jussanak. A DVTK Jegesmedvék utánpótlás-nevelésében már ebben az évben, de a jövőben is hangsúlyozottan elkülönítjük azokat a fiatalokat, akiknek mind a tehetségük, mind az elkötelezettségük alkalmas arra, hogy nemzetközi szintű játékosokká váljanak. A légiósok kiválasztása annak ellenére mindig lutri, hogy rendkívül széles kapcsolatrendszerünk van. A jövőben is próbálunk olyan játékosokat találni, akik a csapatot tudják segíteni és mintát adhatnak a hazai sportolók számára. Ez természetesen nagyrészt anyagi kérdés, de legalább ilyen fontos a játékos személyisége, a közösséget építő vagy romboló szerepe.

Most féléves holtidény vár a játékosokra. Hogyan telik majd ez az időszak?

Nincs szó hat hónapos szünetről. Játékosaink a napokban fizikai felmérésen vettek részt a DVTK Medical központban. Mindenki számára ez alapján készül el az egyéni felkészülési terv, amelyet a játékosoknak végre kell hajtaniuk. Reményeink szerint rövidesen már közösen dolgozhatnak a fiúk saját metodikai központunkban, ahol jó körülmények között végezhetik el speciális felkészülésüket a következő szezonra. A járvány miatt biztosan újra kell tárgyalnunk a támogatóinkkal és a tulajdonosainkkal: remélem, a helyzet alkalmas lesz arra, hogy az eddig elért eredményeinkre épülve tovább folytathatjuk velük a munkát.

Néhányan szó szerint bedobták azt a hírt, mely szerint mennének az osztrák alapú EBEL-be…

Az EBEL-lel kapcsolatos híresztelést vagy „kacsát” azonnal cáfoltuk. Szerződésünk van a Tipsport Ligával a következő szezonra is, mi ezt a kötelezettségünket akarjuk teljesíteni. Nem azért, mert nem lehet kiesni, hanem azért, mert ezt vállaltuk. Egyébként mindkét szezonunkban távol voltunk az utolsó helyektől, ami azt jelenti, hogy jól helytálltunk. Elfogadtak bennünket, jó ellenfelek és jó vendéglátók voltunk mindenki számára, ráadásul kiváló szurkolótáborral rendelkezünk. Szóval ősztől is a szlovákoknál akarjuk folytatni.


A DVTK Jegesmedvék 2019/20-as eredményei

Tisport Liga, alapszakasz

Marcel Rodman vezetőedzővel

1. forduló: DVTK Jegesmedvék – HKM Zvolen2–1

2. forduló: MAC Újbuda – DVTK Jegesmedvék5–3

3. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Dukla Ingema Michalovce4–1

4. forduló: HK Nitra – DVTK Jegesmedvék3–2

5. forduló: DVTK Jegesmedvék – MHk 32 Liptovsky Mikulás3–0

6. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Poprad2–3

7. forduló: DVTK Jegesmedvék szabadnapos

8. forduló: HC 07 WPC Koliba Detva – DVTK Jegesmedvék3–1

9. forduló: HC Kosice – DVTK Jegesmedvék3–2

10. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC Slovan Bratislava2–4

11. forduló: HC MIKRON Nové Zámky – DVTK Jegesmedvék4–6

12. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Dukla Trencin2–4

13. forduló: HC ‘05 iClinic Banská Bystrica – DVTK Jegesmedvék2–3

14. forduló: HKM Zvolen – DVTK Jegesmedvék2–1

15. forduló: DVTK Jegesmedvék – MAC Újbuda4–1

16. forduló: HK Dukla Ingema Michalovce – DVTK Jegesmedvék2–3

17. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Nitra2–1

18. forduló: MHk 32 Liptovsky Mikulás – DVTK Jegesmedvék0–5

19. forduló: HK Poprad – DVTK Jegesmedvék2–1

20. forduló: DVTK Jegesmedvék szabadnapos

21. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC 07 WPC Koliba DETVA5–0

22. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC Kosice3–1

23. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC Slovan Bratislava6–3

24. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC MIKRON Nové Zámky HC4–1

25. forduló: HK Dukla Trencin – DVTK Jegesmedvék2–0

26. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC ‘05 iClinic Banská Bystrica1–4

27. forduló: HC ‘05 iClinic Banská Bystrica – DVTK Jegesmedvék4–2

28. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Nitra2–5

29. forduló: HK Dukla Ingema Michalovce – DVTK Jegesmedvék3–6

30. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC MIKRON Nové Zámky5–4

31. forduló: HC Slovan Bratislava – DVTK Jegesmedvék2–3

32. forduló: HK Dukla Trencin – DVTK Jegesmedvék5–1

33. forduló: DVTK Jegesmedvék – MHk 32 Liptovsky Mikulás3–2

34. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Poprad3–2

35. forduló: HC Kosice – DVTK Jegesmedvék4–3

36. forduló: DVTK Jegesmedvék – HKM Zvolen2–6

37. forduló: DVTK Jegesmedvék szabadnapos

38. forduló: HC 07 WPC Koliba Detva – DVTK Jegesmedvék5–3

39. forduló: MAC Újbuda – DVTK Jegesmedvék3–2

40. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC ‘05 iClinic Banská Bystrica1–4

41. forduló: HK Nitra – DVTK Jegesmedvék1–3

42. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Dukla Ingema Michalovce1–2

Strenk Hunor megbízott vezetőedzővel

43. forduló: HC MIKRON Nové Zámky – DVTK Jegesmedvék10–2

Glen Hanlon vezetőedzővel

44. forduló: HC Slovan Bratislava – DVTK Jegesmedvék2–1

45. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Dukla Trencin2–3

46. forduló: MHk 32 Liptovsky Mikulás – DVTK Jegesmedvék2–3

47. forduló: HK Poprad – DVTK Jegesmedvék5–1

48. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC Kosice4–2

49. forduló: HKM Zvolen – DVTK Jegesmedvék9–2

50. forduló: DVTK Jegesmedvék szabadnapos

51. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC 07 WPC Koliba Detva4–3

52. forduló: DVTK Jegesmedvék – MAC Újbuda1–3

Középszakasz, alsóház (a 7–12. helyért)

Glen Hanlon vezetőedzővel

1. forduló: DVTK Jegesmedvék – MAC Újbuda2–0

2. forduló: HC MIKRON Nové Zámky HC – DVTK Jegesmedvék3–4

3. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Dukla Ingema Michalovce2–1

4. forduló: HK Nitra – DVTK Jegesmedvék1–6

5. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC 07 WPC Koliba Detva2–3

6. forduló: MAC Újbuda – DVTK Jegesmedvék5–2

7. forduló: DVTK Jegesmedvék – HC MIKRON Nové Zámky HC3–2

8. forduló: HK Dukla Ingema Michalovce – DVTK Jegesmedvékelmaradt

9. forduló: DVTK Jegesmedvék – HK Nitraelmaradt

10. forduló: HC 07 WPC Koliba Detva – DVTK Jegesmedvékelmaradt


Magyar Kupa

Marcel Rodman vezetőedzővel

Negyeddöntő

DVTK Jegesmedvék – Fehérvári Titánok 7–0

Fehérvári Titánok – DVTK Jegesmedvék 2–6

Elődöntő

DVTK Jegesmedvék – Hydro Fehérvár AV19 2–6

A 3. helyért

DVTK Jegesmedvék – MAC Újbuda 4–7

(A borítóképen: Egri István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!