Miskolc hírei

2010.11.28. 20:51

Tízévesek lettek a miskolci rotarysták

<p>Miskolc - Emlékeket idéztek, megköszöntek, kitüntettek, s mint rendesen, jó hangulatban múlatta az időt a baráti társaság.</p>

A Rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. Vallják, hogy szakmai és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek. Arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék, céljuk a segítőkészség a mindennapi életben.

Megszűnt, majd újraalakult

A Rotary mozgalmat Paul Harris ügyvéd hozta létre, ő alapította az első klubot Chicagóban 1905-ben. Húsz évvel a Rotary–mozgalom megszületése után hazánk egyike volt azoknak az országoknak, ahol 1925-ben Rotary klubot alapítottak. A Rotary Club Miskolc 1931-ben Lillafüreden a Palota Szállóban tartotta alakuló ülését. A II. világháborút követően – a hasonló szervezetekkel együtt – a magyarországi Rotary-szervezetek működése is ellehetetlenült. A Rotary Klub Miskolcot 2000. június 24-én alapították újra. Megszervezője dr. Molnár Imre volt, első elnöke dr. Vékony Sándor lett. Most pedig elérkeztek tízéves jubileumukhoz, foglalta össze az Észak-Magyarország számra Kasperkovics János soros elnök az előzményeket.

Volt mit vetíteni

Az eltelt 10 év rotarys történéseit pedig már vetített képekkel társítva idézték fel a Rotary Club Miskolc újraalapításának jubileumi ünnepségén szombaton – nem máshol, mint a miskolci klub, és a magyarországi nemzeti Rotary szervezet alakuló helyszínén – a Lillafüredi Palota Szállóban. A tagsággal együtt ünnepeltek a családtagok, valamint klubhálózatból érkezett barátok is.

A rendezvény első részében a klub által évek óta támogatott Értelmi Fogyatékosok Megyei Egyesülete mondott köszönetet, s a Para Ének- és Zeneegyüttes adott műsort. Az ezt követő múltidézés után a kezdetektől mostanáig kitartó tagok mindegyike emlékplakettet kapott. Az est csúcspontjaként a nemzetközi Rotary-mozgalom legmagasabb kitüntetését, a Paul Harris Díjat adták át dr. Sallai Zsoltnak, Miskolc díszpolgárának, a klub alapító tagjának, aki a 2004-2005 években az elnöki tisztet is betöltötte. A magyarországi Rotary-mozgalom legmagasabb kitüntetésében, a Szent-Györgyi Albert Díjban részesült: Fehér János, Kasperkovics János, Mészáros László és dr. Pauker Zsolt.

A díjak átadását követő „meglepetés program” keretében egy Garadnáig és vissza tartó vonatozás során Mátrai Imre, a LÁEV igazgatója kalauzolta a vendégeket, bemutatva a kisvasút felújított lillafüredi, és garadnai állomásait.

Karitatív célokért

A Rotary Club Miskolc első számú támogatott célcsoportja az értelmileg sérült gyerekek köre, ám az évek során sok más karitatív akciót is kezdeményezett, vagy csatlakozott más szervezetek jótékonysági tevékenységéhez. Jótékonysági akcióihoz részben széleskörű adománygyűjtéssel, részben – a tagság összetételének sajátosságából, és a szervezet magas társadalmi elismertségéből adódóan egy-egy jótékonysági akciójához kötődő – egyéni adományok, támogatások megszerzésével teremti meg anyagi bázisát.

A szervezet az elmúlt években a támogatásként befolyt összegeket teljes egészében a karitatív célokra fordította.

Néhány példa...
... a Rotary Klub Miskolc akcióinak sorából:

A B.-A.-Z. Megyei Fogyatékkal Élők Szervezetének támogatása

Hospice Alapítványt támogatás, műszer beszerzés megvalósítása

B.-A.-Z. Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központ támogatás

Fazola Napoknak és a Fazola Nemzetközi Díszkovács Verseny szervezése, lebonyolítása

Karácsonyi melegétel osztást az arra rászorulóknak

Karácsonyi Rotary Punch adománygyűjtés,

„Rajtunk múlik a holnap” innovációs verseny megszervezése a fiatal tehetségek támogatására

A miskolci mentőhelikopter leszállópálya világításának megvalósítása

Miskolc tömegközlekedésének akadálymentesítésében való részvétel

- ÉM-SzK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!