Beiktatták Varsó új érsekét

Varsóban vasárnap ünnepélyesen beiktatták a lengyel főváros új érsekét, adták hírül a vezető lengyel napilapok weboldalaikon. Kazimierz Nycz (kazsimjezs nics) rekord rövid idő alatt kapta meg a kinevezést a pápától, miután előde, Stanislaw Wielgus (sztanyiszlav vjelgusz) januárban nem sokkal hivatalba lépése után kénytelen volt lemondani ügynökmúltja miatt.

Az új varsói érsek Lengyelország prímásától és a Vatikán varsói nunciusától vette át Virágvasárnapon a lelkipásztori hatalmat jelképező pásztorbotot. A lengyel prímás, Józef Glemp (juzef glemp), aki januárig negyedszázadon át volt varsói érsek is, azt mondta utódjáról, hogy ő az új idők új embere.

Az új varsói érseket mérsékelt liberálisnak tartják egyházi körökben. Nycz főpapnak fiatal, 57 éves. Azt emelik ki róla, hogy a modern világot nem tekinti az egyház és a vallás ellenségének. Nycz kiváló szervezô, a legnagyobb lengyel politkai napilap, a Gazeta Wyborcza (gazeta viborcsa) menedzser típusnak nevezte.

Nycz könnyen talál közös nyelvet eltérő világnézetűekkel is, nem idegenkedik a sajtótól sem, sőt könnyed, találó és szellemes stílusban nyilatkozik, jelentette ki róla a KAI lengyel katolikus hírügynökség fôszerkesztője.

Nycz Európa-barát. A lengyel főpapság azon kisebbségéhez tartozik, aki soha nem ellenezte Lengyelország EU belépését. A püspökök többsége eleinte burkoltabban vagy nyíltabban az EU-csatlakozás ellen szólt, és csak akkor váltott vonalat, amikor II. János Pál pápa a lengyel EU-tagság mellett foglalt állást.

Az új varsói érsek kerüli a politikát. Az a véleménye – és ebben megint elüt sok püspöktársától -, hogy a papságnak nem szabad politikai pártok mellett elköteleznie magát.