Befolyással üzérkedett a Nemzetvédelmi Egyetem rektora? – házkutatás több helyen is volt

Befolyással üzérkedés bûntette kapcsán indított nyomozás részeként tartott házkutatást kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Az NNI közleménye szerint ezzel egy idõben több más helyszínen is tartottak házkutatást, de ezek nem intézmények, hanem magánlakások. Bartha László, az NNI szóvivõje a Független Hírügynökségnek cáfolta azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, hogy az ügynek köze van a BKV-ügyekhez. A házkutatás után többeket gyanúsítottként fognak kihallgatni.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, sem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemhez, sem a Honvédelmi Minisztériumhoz nincs köze a házkutatásnak, ami kedden kezdõdött az egyetem épületében. Az eset kapcsán a honvédelmi tárca arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Szabó Jánosnak, az intézmény rektorának az irodájában tartottak házkutatást.

Az NNI tájékoztatása szerint a” Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Fõosztálya befolyással üzérkedés bûntette miatt indult eljárásban a mai napon házkutatást tartott több helyen, többek között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben.” A házkutatások után többeket gyanúsítottként fognak kihallgatni, befolyással üzérkedés megalapozott gyanújával. “Az eljárás sikerességének érdekében az ügyrõl mást egyelõre az iroda nem kíván közölni” – áll a közleményben.

Bartha László, az NNI szóvivõje a Független Hírügynökség kérdésére annyit elmondott, hogy a többi házkutatás nem intézményekben, hanem magánlakásokban zajlott. Azokat a sajtóhírekben megjelent találgatásokat határozottan cáfolta, hogy az esetnek köze lenne a BKV-ügyekhez.