Befogadja az Állatkert a megunt nyuszikat

Idén még befogadja a Fővárosi Állat-és Növénykert a húsvéti nyulakat, jövőre viszont már elképzelhető, hogy nem lesz erre lehetőség – mondta el a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője. A városligetben április végéig fogadják be a húsvéti nyulakat.

Az utóbbi években csökkent az állatkertben leadott tapsifülesek száma, míg korábban többszáz állat lelt ott ideiglenes otthonra, az elmúlt években évente körülbelül 100 nyuszit vittek csak be.
Általános tévhit, hogy a nyuszik az állatkert ragadozóinak étlapján végzik, a valóságban a karantén után menhelyre, vagy tenyésztőkhöz kerülnek -mondta Hanga Zoltán. Annak, hogy a húsvéti kiskedvencek nem kerülnek be a táplálékláncba a lelkiismereti mellett egy másik oka is van: mivel nem lehet tudni hol éltek, mit ettek korábban, állategészségügyi kockázatot jelenthetnek a ragadozókra.

Idén szükség esetén az Állatkert még befogadja a nyulakat, de felmerült annak lehetősége is, hogy az elkövetkező években ezt a lehetőséget már nem biztosítja a városligeti intézmény -mondta Hanga Zoltán. Az állatkert ugyanis inkább a felelős állattartás mellett érvel, és szeretne gátat veti annak a szokásnak, hogy sokan eleve úgy vesznek az ünnepre nyulat, hogy azt húsvét után az állatkert úgyis befogadja.

Az állatkert a jövőben is tenni kíván a húsvéti nyulak védelméért, szemléletformálással, a tanácsadással, valamint az alternatív lehetőségek -nyuszisimogatás, jelképes örökbefogadás- biztosításával.