Befizető megye lettünk

központi költségvetés bevételeihez Szabolcs-Szatmár-Bereg viszonylag szerény mértékben 1,5-2,5 százalékos arányban járul hozzá, mutatta be adó aspektusból a megyét Mogyorósiné dr. Gábor Hajnalka az Apeh megyei igazgatója.

Az első 8 hónap adatai alapján elmondható, hogy 2004-hez képest 50 százalékkal nőtt a befizetett  szja,  áfa, társasági adó plusz a járulék együttes összege, s  megközelíti a 48 milliárd forintot.  Szeptember végéig az áfa bevételek meghaladták a 26 milliárd forintot, ami harmaddal több, mint tavaly ilyenekor volt.

Ezzel párhuzamosan  jelentősen csökkent az adózók általi visszaigénylések mértéke, szerencsére nem a beruházások csökkenéséből következően.

Érdekes tendenciváltozás, hogy a költségvetésből, áfa téren mindig is visszaigénylő megyéből, mostanra 9 milliárd forint egyenleggel pozitív befizetővé váltunk.

Az áfa bevallások elemzéséből az derült ki, hogy növekszik a gazdaság, hiszen a fizetendő áfa növekedése egyértelműen kapcsolódhat a kereskedelmi kapcsolatok bővüléséhez.

– Galambos Béla -