Befejezte a területalapú támogatás előlegének kifizetését a vidékfejlesztési hivatal

Lezárult a területalapú támogatások előlegének kifizetése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál – közölte a Független Hírügynökséggel csütörtökön a szaktárca. Fazekas Sándor miniszter még nyáron kérte Brüsszelben, hogy korábban kezdődjenek meg a kifizetések, mert kritikus helyzet alakult ki a rendkívüli árvíz és időjárás miatt.

Idén már október közepétől elkezdték kifizetni a területalapú támogatás előlegét: 171 ezer gazdálkodó összesen több mint 107 milliárd forintot kapott. Ez az összes igénylő 95 százaléka. Több ezren azért nem kapták meg a pénzt, mert túl sokat igényeltek, nekik adategyeztetésre felszólító végzést küldött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Az adategyeztető levelek beérkezése és feldolgozása, valamint az úgynevezett visszaosztási ráta meghatározása után, decemberében indulhat a maradék támogatások kifizetése.

Fazekas Sándor miniszter még júliusban, Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek Tanácsülésén kérte az EU mezőgazdasági minisztereit, hogy támogassák az előlegek korábbi kifizetéséről szóló kérelmet. Ezt azzal indokolta, hogy Magyarországon a rendkívüli árvíz és időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki és a termelők súlyos károkat szenvedtek.