Befejeződtek a finn parlamenti választások

Finnországban vasárnap este befejeződtek a parlamenti választások, amelyek előtt az eddigi centrista-szociáldemokrata koalíció fennmaradását jelezték előre a közvélemény-kutatók.

De bizonytalan, hogy a sikeres és nagyon népszerű centrumpárti kormányfő, Matti Vanhanen marad-e továbbra is a miniszterelnök. Pártja ugyanis csak nagyon kevéssel vezetett a választások előtt a koalíciós társ, a szociáldemokraták előtt.

A jobboldali ellenzéki Konzervatív Nemzeti Koalíció a prognózisok szerint erősíti parlamenti pozícióját, de feltehetően nem jut kormányra. Bár a választások előtt bizonytalannak látszott, hogy a második helyre a szociáldemokraták kerülnek-e vagy a Konzervatív Nemzeti Koalíció. Elemzők azt is felvetették, hogy a győztes Centrumpárt akár koalíciós társat is válthat.

A 2003-as választáson a Centrumpárt mindössez 6 ezer szavazattal előzte meg a Szociáldemokrata Pártot, amely 1999-ben meg 10 ezer szavazattal győzött.

Urnazárás után nem egészen 1 órával, a szavazatok 40 szézalékának összeszámolása alapján első helyen állt az eddigi miniszterelnök Centrumpártja, másodikon a Szociáldemokrata Párt. De ezek a szavazatok még nem mérvadók, mert túlnyomórészt a postán előre beküldött voksokról van szó. Finnországban pedig leginkább a falusiak szavaznak postán, körükben pedig népszerűbb a Centrumpárt, mint más társadalmi rétegekben.