Befejeződött a Szabadság híd terheléses vizsgálata

A vasárnap esti dinamikus vizsgálattal befejeződött a Szabadság híd terheléses vizsgálata – mondta a Független Hírügynökségnek Dunai László, a méréseket végző egyetemi tanszék munkatársa. A részletes eredmények néhány héten belül készülnek el, de ezek nem befolyásolják a híd felújítását.

A vasárnap esti vizsgálatok lényege az volt, hogy 4 nehéz kamion három különböző sebességgel – 5, 30 és 60 kilométer per órával – kötelékben hajtott át a hídon. A szakemberek úgynevezett “nyúlásmérő bélyegeket” helyeztek el a híd négy alappillérén és a szerkezet mozgását figyelték a különböző sebességű áthaladásoknál. Dunai László hangsúlyozta, hogy semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak.

A szakértő hozzátette, hogy a mérések nem befolyásolják a híd augusztusban kezdődő felújításának menetét. A vizsgálatokkal azt nézték, hogy az átalakítás után az új pályaszerkezetre hogyan reagál a híd szerkezete: az első tapasztalatok alapján merevebb lesz az új szerkezet, vagyis kevesebbet fog mozogni a híd – mondta Dunai László.

Szombat éjjel a híd már átesett egy próbán, akkor statikus próbaterhelést hajtottak végre. A híd különböző pontjaira 22 tonnás járművek hajtottak fel, volt, hogy egyszerre összesen 32 darab. A legnagyobb terhelés közben tehát több mint 700 tonna nehezedett egyszerre a hídra. Emiatt középen csaknem kilenc centimétert lesüllyedt – mondta a szakember. Hozzátette, hogy ez teljesen normális érték.