Befejeződött a nyomozás – vádemelési javaslat a szabolcsi adócsalók ellen

Jól szervezett, adócsalásokra specializálódott bűnbandát lepleztek le a pénzügyőrök Szabolcs megyében. A gyanú szerint a négytagú bűnözői csoport több mint 200 millió forint áfát akart visszaigényelni fiktív adásvételi szerződések után – közölte csütörtökön a Vám- és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala.

A vámnyomozók szerint a négy gyanúsított egymással együttműködve állított ki valós gazdasági teljesítés nélküli számlákat. Így kötöttek fiktív szerződéseket, és nyitottak olyan bankszámlákat, amelyeken valódi pénzmozgás soha sem történt. Mindezt azért csinálták, hogy több százmillió forintot igényelhessenek vissza jogosulatlanul.

Tervükhöz felhasználtak egy apagyi ingatlant, amelyhez hűtőház és annak technológiai berendezései tartoztak. A gyanúsítottak különböző cégek képviselői voltak, egymás között adták-vették a hűtőházat, tényleges pénzmozgás nélkül. Az ügyletekhez valótlan kölcsön- és adásvételi szerződéseket kötöttek. A fiktív adásvételek miatt igényt tarthattak kedvezményes illetékfizetésre is, ezzel 34 millió forint illetékadót “spóroltak”. A csalók a valótlan beszerzésekről és értékesítésekről szóló számlák segítségével jogosulatlanul tudtak áfát levonni, illetve visszaigényelni. A pénzügyőrök szerint 2006-ban összesen 208 millió forint értékű áfa visszaigénylését kísérelték meg.

A gyanúsítottakat a pénzügyőr nyomozók többrendbeli adó- és áfacsalás, valamint közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki. A pénzügyőrök az ügyet átadták az illetékes ügyészségnek vádemelési javaslattal – közölte a Független Hírügynökséggel Jánvári Regina, a regionális nyomozó hivatal sajtóreferense.Sporthírek