Befejeződött a fegyveres biztonsági őrök képzése Miskolcon

Péntektől dolgozik az a közel száz fegyveres biztonsági őr, akiket az elmúlt négy hónapban képeztek ki a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában. Az újonnan végzettek három megyében teljesítenek majd szolgálatot. A képzés záróünnepségét csütörtökön tartották meg a miskolci intézményben.

Márciustól száz hátrányos helyzetű, regisztrált munkanélküli fiatal kezdte meg a 470 órás, iskolarendszeren kívüli képzést a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában. A végzett hallgatók fegyveres biztonsági őrként, közalkalmazotti státuszban dolgoznak majd Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék rendőr-főkapitányságain.

Feladatuk főképpen a rendőrségi épületek védelme lesz, az eddig ott dolgozó hivatásos rendőrök a továbbiakban utcai szolgálaton vesznek részt.

A tanfolyamon résztvevők biztonsági őr, fegyveres biztonsági őr, valamint speciális rendőrségi ismeretek képzést kaptak, tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A tanulók 60 százaléka középiskolai, 40 százaléka a 8 általános, vagy szakmunkásképző iskolai végzettséggel rendelkezik. A végzett őrök közül 30-an vallják magukat roma származásúnak.