Beépített ember volt a “túlélő” biztonsági őr

A pénzszállító páncélautó
A pénzszállító páncélautó
Miskolc – A hétfő éjszakai pénzszállító rablógyilkosság újabb fejleményeit meglepő fordulatként jelentette be dr. Kökényesi Antal vezérőrnagy, a B.-A.-Z. megyei rendőrfőkapitányság vezetője, percekkel ezelőtt. Beépített ember volt az életben maradt biztonsági őr.

Kiderült ugyanis, hogy a páncélozott pénzszállítóban ülő másik férfi azért nem vált áldozattá, mert maga is beavatott volt a rablásba. Továbbá fény derült arra is, hogy a tegnap óta körözött Hajdú Rolnad miskolci rendőr volt korábban, és 3 éve távozott a testületből. A pénzszállító kirablásának lehetőségéről néhány hete kezdett “beszélgetni” Hajdú Roland és “az életben maradt” biztonsági őr.

A lehetséges támadás helyszínét is meghatározták Tokaj külterületén, ott, ahol a rablógyilkosságot el is követték. A támadás napján a sofőr azzal csalta tőrbe kollégáját, hogy lehajt az útról, mert vizelnie kell. Ekkor mentek ki a földútra, ahol az akcióba bevont két társa egy másik autóban már várta őket. Álcából leütötték a kiszálló beépített őrt, majd elvették fegyverét, azzal kényszerítették kiszállásra a másik biztonsági őrt, akit, miután kiszállt, kegyetlenül, brutálisan megölték.

A főkapitány azt is elmondta, hogy a pénzszállítóban lévő összes pénzhez nem fértek hozzá a támadók. Amit tudtak, elvittek. Hogy hiteles legyen a “játék”, a bevont és leütött társukat megkocsikáztatták, majd összekötözött kézzel, beragasztott szájjal kitették. Ezután vették észre őt, és jelezték a rendőrségnek hollétét.

A bandatagok megpróbálták eltüntetni a nyomokat, meggyújtották az üres pénzeszsákokat is. A csapatnak volt még egy mindvégig Miskolcon lévő tagja is, akinek az volt a feladata, hogy a pénzszállító eltünése után figyelje, hogyan reagálnak a rendőrök. Egyelőre az életben maradt és a rablógyilkosság kitervelésében résztvevő biztonsági őr van őrizetben, valamint az a miskolci férfi, akinek a rendőrök mozgását kellett figyelnie.

Megnevezték Hajdú Roland mellet Somogyi Krisztián 18 éves miskolci fiatalembert is, aki ellen országos elfogató parancsot adtak ki. Felhívják azonban a figyelmet, hogy mindkét körözött férfinél fegyver van, egyedül senki ne próbálja meg elfogni őket, hanem hívják a 107-es segélyhívót.

Dr. Kökényesi Antal a nyomravezetőnek fejenként 500 000 forint díjat tűzött ki. A félmilliót az kaphatja meg, aki a körözött személyek elfogását közvetlenül elősegítő információt ad. A főkapitány kijelentette: megyénkben ilyen súlyú és brutálisan elkövetett bűncselekmény még nem történt, a főkapitányság embereinek és a nyomozás vezetőjének szakmai hozzáértését dicséri, hogy két nap alatt felgöngyölítették az ügyet. Külön megemlítette Hermann Endre alezredes a megyei rendőrfőkapitányság bűnügyi osztályának és az akcióban részt vevő száz rendőrnek állhatatos munkáját.

Tőrbe csalta társát a biztonsági őr

Az “életben maradt” biztonsági őr részt vett a pénzszállító kirablásának tervezésében. Társai között pedig egy fiatal miskolci ex-rendőr is volt.

Egy nappal a Tokaj külterületén végrehajtott pénzszállító autó kirablása, és egyik őrének brutális meggyilkolása után azonosította rendőrség az elkövetőket. Két miskolci férfi ellen elfogató parancsot adtak ki, kettőt pedig már őrizetbe vettek.

A véres történet első olvasatra is sok kérdőjelet ébresztett a rendőrökben és a közvéleményben. Szinte érezni lehetett, hogy belső segítő nélkül nem hajthatták volna végre guruló páncélszekrény kirablását. Ezt pedig most megerősítette a bravúros nyomozás újabb, és megdöbbentő adatokkal szolgáló fejleményeiről számot adó szerdai sajtótájékoztatón dr. Kökényesi Antal vezérőrnagy, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, amikor bejelentette: a bűncselekmény megtervezésében és véghezvitelében részt vett a pénzszállító autót vezető biztonsági őr. Azt is megtudtuk, hogy a kedd óta körözött Hajdú Rolnad három éve szerelt le rendőrségtől ahol két évig szolgált.

A rendõrség kérése:

Aki a fotón látható 18 esztendõs Somogyi
Krisztián, és a 25 éves Hajdú Roland (mindketten
miskolciak) tartózkodási helyérõl bármilyen
információval rendelkezik vagy látta hétfõ
óta valahol, netán a bûncselekménnyel kapcsolatban
információval rendelkezik, tegyen bejelentést az
éjjel nappal tárcsázható ingyenes, 107-es
segélyhívót. Felhívják azonban a figyelmet
arra, hogy egyedül senki ne próbálja meg elfogni õket,
mert lõfegyverrel rendelkeznek, és támadhatnak..

A négy fős banda egyik tagja, az ugyancsak miskolci illetőségű Somogyi Krisztián pedig felkerült a körözési listára. A főkapitány félmillió forint, fejenkénti nyomravezetői díjat tűzött ki.

Eljátszotta elrablását a cinkostárs őr
Egy nap alatt megfejtették a pénzszállító elleni rablógyilkosság rejtélyét a megyei rendőr-főkaptányság emberei
Bár egy brutálisan végrehajtott rablógyilkosság “kellett hozzá”, de a megyei rendőr-főkapitányság emberei ismét bebizonyították, hogy valamennyi gyilkossági ügyet felderítenek. A Tokaj külterületén hétfőn este elkövetett pénzszállító elleni támadás, az egyik biztonsági őr lemészárlása után egy nappal tudják, hogy mi történt, kik az elkövetők. Ketten már rács mögött vannak, két gyanúsítottat pedig köröznek.
Száz rendőr és segítőik
A kegyetlen bűncselekmény másnapján dr. Kökényesi Antal vezérőrnagy a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője ismertette meg a sajtó képviselőivel az ügy már publikus részleteit. Azt már valamennyi újságolvasónk és internetes hírportálunkat, a www.boon.hu oldalt látogató, tudhatta, hogy Tokaj külterületén a vasúti töltés találtak rá kedden reggel a pénzszállító autóra és a mellette az egyik biztonsági őr vérben úszó holttestére.

A páncélozott kocsi még hétfőn tűnt el saját diszpécser szolgálata szeme elől. Előbb a szabolcsi rendőrök keresték, majd éjjel Borsod-Abaúj-Zemplén rendőrei is bekapcsolódtak a kutatásba. Több mint száz rendőr, egyenruhás és nyomozó dolgozott az ügyön a helyszínbiztosítótól, a bűnügyi technikuson át a főkapitányság tapasztalt nyomozó osztályának tagjaiig. Segítséget nyújtottak azonban a polgárőrök is.
Eljátszotta a támadást
Kihallgatták a sértetlenül előkerült másik biztonsági őrt, aki akkor arról beszélt, hogy megtámadták az autót, őt elrabolták. Nem tudja mi történt társával. Ehhez képest egy napi adatgyűjtés, és kihallgatás után kiderült, hogy az “életben maradat” biztonsági őr részt vett a támadás kitervelésében.

Egy nemrég még rendőrként dolgozó férfivel beszélgettek a rablás kivitelezhetőségéről. Még a lehetséges helyszínt is kijelölték. Azt a helyet, ahol végül valóban megtörtént a rablógyilkosság. A társát tőrbe csaló biztonsági őr azt mondta kollégájának, hogy vizelnie kell.

Ezért tér le az aszfaltról. Néhány száz méter után a vasúti töltésnél állt meg és szállt ki. Ott már várták cinkosai, akik “eljátszották” a támadást. Leütötték beépített emberüket, majd elvették fegyverét és azzal „kényszerítették” kiszállásra a gyanútlanul csőbe húzott őrt. Mikor kiszállt, brutálisan végeztek vele.

A kocsi oldalán hagyott nyomot szeret fröcskölődött vére. Valamennyi, a kocsiban őrzött pénzeszsákhoz nem fértek hozzá a támadók. Leütött cinkosukat és a megszerzett zsákmányt másik autóba rakva elhajtottak.
Figyelte a rendőröket
A bandának volt azonban egy Miskolcon tartózkodó tagja is, akinek az volt a feladata, hogy a páncélautó hétfői eltűnése után figyelje, hogy miként reagálnak a borsodi rendőrök a történtekre. Mit csinálnak, vonulnak-e valahova. Ezt a bandatagot már elfogták a rendőrök. A sztori azzal folytatódott, hogy beépített embert összekötözött kézzel, beragasztott szájjal, ruhájától részben megfosztva rakták ki, mintha valóban elrabolták volna.

Nem sokkal később találtak rá civil személyek, akik értesítették rendőrséget. A bandatagok megpróbálták elégetni a bizonyítékokat, így például a pénzeszsákokat is. Dr. Kökényesi Antal szerdán arról is beszélt, hogy még van jó néhány tisztázandó kérdés az ügyben, a lényeg azonban, hogy azonosították az elkövetőket. A cinkostárs biztonsági őr, és a miskolci figyelő ember is. Jelenleg a 25 esztendős Hajdú Rolandot és újként az ugyancsak miskolci és a 18 éves Somogyi Krisztiánt körözik. Mindkettőjüknél lőfegyver van, Ezért senki ne próbálkozzon elfogásával.

Ha tudják tartózkodási helyét, vagy látják valahol, azonnal értesítsék a 107-es segélyhívót. Aki pedig a két férfi elfogását közvetlenül elősegítő információt ad a rendőrségnek, félmillió forint díjat. A díj mindkét, aljas indokból elkövetett emberöléssel és mással gyanúsított férfi fejére külön-külön szól.
PT

Kapcsolódó cikkek: