Bedugult határátkelők

Bedugult határátkelők
A Vám- és Pénzügyőrség hétfőn délután kiadott közleményében az áll, hogy „Az elmúlt napokban a madárinfluenza terjedésének megakadályozása miatt az ukrán és a román határszakaszon fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be.

A gyors és zökkenőmentes áthaladás érdekében a szolgálatot teljesítő pénzügyőrök létszámát megerősítették, a helyszínen mobil csomagvizsgáló berendezés segíti a vámosok munkáját az utasok poggyászainak átvizsgálásában.

Az ellenőrzés során a pénzügyőrök figyelmet fordítanak a jövedéki termékek és kábítószerek illegális behozatalára is. Mindent elkövetnek, hogy madárinfluenzával fertőzött termék ne juthasson be hazánk területére.

A határt átlépni szándékozó utasok szóbeli és írásbeli tájékoztatást kapnak az ellenőrzéssel kapcsolatos teendőkről, intézkedésekről. A fokozott ellenőrzés miatt kialakult várakozási idő, és a szigorúbb ellenőrzés miatt megértésüket és türelmüket kérjük.”


Várakozási idő a határátkelőkön

Belépéskor, 2005. október 17-én 15 órakor

Záhony 5 óra (stagnál)
Tiszabecs 7 óra (növekszik)
Barabás 5 óra (növekszik)
Lónya 3 óra (stagnál)
Beregsurány 3 óra (növekszik)

Röntgenbusz

A záhonyi átkelőre röntgenbuszt telepítettek, a poggyászok tételes vizsgálatának gyorsítása érdekében, a várakozási idő azonban így is 5 óra belépéskor. A kisebb magyar–ukrán határárkelőkön is áldaltan állapotok uralkodnak: hisz mind Lónyánál, Barabásnál, Tiszabecsnél és Beregsuránynál több órás volt a várakozási idő belépéskor.

Egy utas hétfőn délelőtt 10 óra 23 perckor áll a barabási átkelő túloldalán Mezőkaszonynál, délután 4-kor sikerült hazatérnie. Elmondta: kifelé fel kellett írni a kilépés időpontját, aláírattak velük egy papírt, hogy tudomásul veszik, milyen feltételekkel hozhatnak be x mennyiségű cigaretátt és üzemanyagot. Belépéskor fel kell írni a kilométeróra-állást, az időpontot, hány liter üzemanyagot tankolt.

– Györke László –