Becsengettek az iskolai rend őreinek

Becsengettek az iskolai rend őreinek
Miskolc – Szeptember elsején nem csak a diákoknak, de az iskolarendőröknek is becsengettek.

Minden oktatási intézményben megpróbálnak ugyanis ilyenkor, a szokottnál is jobban figyelni a gyerekekre. Hiszen a szünidő után nehéz visszaállni a minden napi rutinba, emiatt talán figyelmetlenebbek a diákok. Nem véletlen, hogy ilyenkor, egész szeptemberben, az iskolák előtt rendőrök irányítják a forgalmat, óvva ezzel a diákokat a belesetektől. De van olyan iskola, ahol nemcsak év elején, hanem egész évben van rendőri jelenlét. Ők az iskolarendőrök.

Bunda Levente zászlós, a Vasgyári rendőrőrs munkatársa, de iskolarendőrként a miskolci görög katolikus általános iskolában dolgozik, már harmadik éve. Nem véletlen, hogy ide került, hiszen két kislánya is ebbe az intézménybe jár, valamint szabadidős foglalkozásokat – például judóoktatást – korábban is tartott az iskolában. Az iskolarendőrök kiválasztásánál ugyanis arra is figyelnek, hogy a rendőr valamilyen módon kötődjön az adott intézményhez – mondta el lapunknak a zászlós. A feladatuk pedig: bűnmegelőzés, közlekedésbiztonság és kapcsolattartás.

Nem munka, felüdülés

De miből is áll az iskolai szolgálat? Bunda Levente elmesélte: „Szeptemberben a közlekedési kollégák segítik a diákokat a reggeli közlekedésben. Majd októbertől, hetente egyszer vállalok egyenruhás forgalomirányítást, illetve a szülői értekezleteken, fogadó órákon is jelen vagyok. Hetente, ugyancsak, egyszer van fogadó órám, ahol a diákok megkereshetnek a problémáikkal. Ezen kívül az elsős, másodikos gyerekeknek játékos közlekedési bemutatót tartok, a felsősöknek pedig bűnmegelőzési órát. Ez azért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmüket a veszélyekre, így elkerülhető, hogy valamibe belekeveredjenek.

A zászlós azt is elmondta, hogy – a három év alatt – a gyerekekkel, tanárokkal és a szülőkkel is sikerült jó kapcsolatot kialakítania. Előfordul, hogy a szülők is kérik a segítségét, tanácsait vagy az iskolát ért bűncselekmények miatt rajta keresztül könnyebb az ügyintézés – tette hozzá.

A gyerekek – főleg a kisebbek közül – sokan csodálva nézik a rendőrruhát, a felsősök pedig érdeklődnek a rendőri munka iránt – mesélte.T alán az ő munkájának is betudható, de a tavalyi évben négy diák is ilyen irányú továbbtanulást választott – mondta. Azt hangsúlyozta: számára ez nem munka, hanem felüdülés, hiszen öröm látni a mosolygós, érdeklődő gyerekeket.

 

Címkék: , , ,hirdetés


hirdet�s