Becsengettek a pedagógusoknak

Akt.:
Az előadók részletes tájékoztatást adtak az új tanévvel kapcsolatban
Az előadók részletes tájékoztatást adtak az új tanévvel kapcsolatban - © Fotó: baz.hu
Miskolc – Az Avasi Gimnázium adott otthont pénteken az idei megyei szakmai tanévnyitónak, amelyen Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a pedagógusokat. Ezt követően előadást tartott a köznevelési rendszer helyzetéről, a fejlesztési elképzelésekről Pölöskei Gáborné, az EMMI helyettes államtitkára.

Színvonalas kulturális műsor adta meg a rendezvény alaphangját. A pedagógusok köszöntését követően Török Dezső emlékeztetett arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye számára különösen fontos a közoktatás színvonala, mivel a gazdaságfejlesztéshez jól képzett szakemberekre, kiművelt emberfőkre van szükség. „Törekedni kell arra, hogy a rendelkezésre álló anyagi-, humán erőforrásokat a lehető legcélszerűbben használjuk fel, s ebből a lehető legjobb minőségű közoktatást tudjuk biztosítani a jövő nemzedékeinek.” Ezt a célt szolgálták az elmúlt évek intézkedései.

Tekintettel megyénk adottságaira Török Dezső külön kitért arra, hogy a lehető legnagyobb figyelmet kell fordítani a lemorzsolódás csökkentésére. Nincsenek magukra hagyva, ha szükséges vegyenek igénybe szakmai segítséget. Kérte, hogy biztosítsák mindenki számára a jövő lehetőségét.


1
Török Dezső kérte, hogy mindent tegyenek meg a lemorzsolódás csökkentése érdekében. | Fotó: baz.hu


Mintegy a gondolatmenetet folytatva Pölöskei Gáborné megerősítette, hogy „a jövő legfontosabb színtere a köznevelés.” Az új kihívásokkal kapcsolatban három fő kritériumot nevezett meg: az esélyteremtést, a hátrány kompenzálását és a versenyképes tudást, amelyhez a tanárok megújulására is szükség van. A kötelező óvodáztatástól indulva a komplex fejlesztésre törekednek. A 9 éves iskolával kapcsolatban, mint hipotézis felvetette, hogy egy nulladik évben biztosíthatnák az óvoda és az iskola közötti átmenetet. Ezzel és sok más szakmai elképzeléssel kapcsolatban párbeszédet kezdeményezett a pedagógusokkal. Kitért a digitális kompetencia fejlesztésének a fontosságára, hogy a tanárok tartani tudják a lépést a diákjaikkal a modern eszközök kínálta lehetőségekkel élni tudjanak.


2
Pölöskei Gáborné részletes tájékoztatást adott. | Fotó: baz.hu


Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese a szervezet felépítéséről, tevékenységéről, illetve a várható további változásokról szólt. „Cél az összehangoltság” – jelentette ki, ennek érdekében igyekeznek kiiktatni a párhuzamosságokat. Szeretné, ha a munkájukat az ügyfélbarát stílus jellemezné.Figyelemmel hallgatták az előadókat a pedagógusok. Fotó: baz.hu


Ezt követően helyi szakemberek vették át a szót.

Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –