Bécsben operálják a gyereküket, nincs hol lakniuk

Egyik pillanatról a másikra megvonta Magyarország bécsi nagykövetsége az ingyen szállást attól a családtól, akik 8 éves kislányukat hordják az osztrák fõvárosba kezelésekre.

A kislány hat éve rákos. Ha most csontvelõ-átültetést végeznek rajta, akkor várhatóan meggyógyul. Ehhez azonban a családnak még 3-4 hónapig, kisebb-nagyobb megszakításokkal Bécsben kellene élnie, de nincs hol. Pénzük nincs privát szállásra, a nagykövetségen pedig nem lakhatnak tovább.

Neuroblasztmában szenved a 8 éves Nyári Virág. Ez egy gyerekkori rosszindulatú daganatos betegség. A kislány tünetei hat évvel ezelõtt jelentkeztek – mondta el a Független Hírügynökségnek Nyári József, Virág édesapja. Azóta kezelik Bécsben, mert itthon nem tudnák. Ezért a család ingázik Kerekegyháza és az osztrák fõváros között. Mivel szállásra nincs pénzük, a kormánytól kértek segítséget. A bécsi magyar nagykövetség lehetõvé tette, hogy ingyen használhassanak egy apartmant, ahol steril körülmények között élhettek Virággal. Most azonban menniük kell.

Az apát február elején hívták fel a nagykövetségrõl. Azt mondták neki, hogy a gazdasági válság miatt nem tudják számukra továbbra is biztosítani az ingyenes apartmant, keressenek másik szállást. Átmeneti szobákba nem költözhetnek, mert azt nem tudják sterilen tartani. Az édesapa nem tud dolgozni, mióta Virág beteg, az édesanya 100 ezer forintos ápolónõi bérébõl élnek. Privát szállásra ennyi pénzbõl nem telik.

Virág még a karácsonyt is a kórházban töltötte, de bebizonyította, hogy õ is küzd. Legyõzte a betegséget, és kezelõorvosai szerint ha túl lesz a csontvelõ-átültetésen, teljesen meggyógyulhat. A mûtétet heteken belül elvégzik. Feltéve, hogy lesz hol lakniuk.

A Független Hírügynökség megkereste a nagykövetséget, ahol azt ígérték, hétfõn válaszolnak kérdéseinkre.

Címkék: , ,