Becsapós volt a beszélgetés Encsen

Encs – Kihasználták az idős sértett hiszékenységét – börtönbüntetésre ítélték őket.

Az Encsi Járásbíróság az első tárgyalási napon ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak a büntetőügyében, akik Encsen, május 3-án a 86 éves sértettnek egy aranynak tűnő, ám bizsu nyakláncot adtak el 65 000 forintért.

Enyhítő és súlyosító körülmény

Az ítélet szerint a II. r. vádlott az idős sértettet bekísérte a házába, és rábeszélte, hogy arany fülbevalójukat is cseréljék el. A nő szintén egy bizsut adott át a sértett arany ékszeréért cserébe. Ekkor a nő a sértett előtt felhívta az I. r. vádlottat, és a telefonba elmondta, hogy mennyiért adta el a láncot és az egy pár fülbevalót a sértett részére. Mire az I. r. vádlott a telefonban hangosan számonkérte a társát, hogy miért ilyen olcsón adta el az ékszereket. Ezt a telefonbeszélgetést olyan hangosan folytatták le, hogy azt a sértett jól hallhassa, és ezzel is azt a látszatot erősítették benne, hogy ő jó üzletet kötött. A vádlottak a fenti cselekmény során azzal, hogy sértett idős korát kihasználva, őt tévedésbe ejtették, és részére bizsukat adtak el arany ékszerként, összesen 102 400 forint kárt okoztak. Ezt követően a vádlottak megkérték a sértettet, hogy mutassa meg, milyen ékszerei vannak otthon. Ő ennek eleget tett, kihozta a szobából és kiöntötte a két nő elé az otthon lévő arany ékszereit, melyből a vádlottak egy 60 000 forintot érő arany nyakláncot és aranygyűrűt elvettek, kihasználva, hogy a sértett járóbottal közlekedik, gyorsan távoztak a házból.

A bíróság a két nőt társtettesként elkövetett kifosztás és csalás bűntettében mondta ki bűnösnek. A bíróság az I. r. vádlottat 1 év börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra, míg a II. r. vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság mindkét vádlott tekintetében enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a cselekmények elkövetését részben beismerték, és háztartásukban kiskorú gyermekek tartásáról gondoskodnak. Az I. r. vádlott esetében további enyhítő körülmény volt, hogy a sértettnek okozott kárt a tárgyalóteremben megfizette. Súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság, hogy mindketten büntetett előéletűek.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védőik enyhítés érdekében fellebbeztek.

ÉM