Becsapja a cukorbetegeket a forgalmazó?

Becsapja a cukorbetegeket és az egészségbiztosítót két inzulinpumpát és szerelékeit forgalmazó cég – állítja Karsai József Battonya polgármestere, országgyűlési képviselő. A városvezetőt több cukorbeteg kereste meg azzal, hogy a kiszámlázott mennyiséggel ellentétben kevesebbett kaptak az inzulinpumpához tartózó gyógyszerespatronból és szerelékből. A betegeknek a hiányt így saját zsebből kell fedezniük, miközben a két cég a kiszámlázott, de le nem szállított mennyiség után kapja meg az OEP-től járó támogatást – állítja Karsai József, aki hat érintett beteggel csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Battonyán.

Az inzulinpumpa a cukorbetegek életét könnyíti meg. Az egymillió forintos berendezéssel, melyet 90 százalékban az egészségbiztosítás támogat, a cukorbetegek a napi inzulininjekcióktól szabadulnak meg. A berendezés egy adagolóból és egy hozzá csatlakozó kanülből áll, melyet a bőr alá szúrnak. A betegnek így – állapotától függően – csak hetente egyszer vagy kétszer kell megszúrnia magát. A készülék használatával ráadásul a napi injekciózáshoz képest kevesebb inzulin kell egy betegnek. Magyarországon jelenleg több mint ezren használnak inzulinpumpát.

A készüléken az inzulinos patronokat és az infúziós szereléket rendszeresen cserélni kell. A cukorbetegnek ezekből egyszerre általában fél évre elég adagot írnak fel. A battonyai cukorbetegek szerint azonban két forgalmazó cég rendszeresen kevesebbett szállít a receptre felírt adagnál, a számlát ugyanakkor a teljes mennyiségről állítják ki. Egy felírt csomag általában 9 infúziós szerelékből és hat inzulinpatronból áll. Egy a sajtó előtt felbontott dobozban ugyanakkor csak hat és négy doboz volt ezekből, miközben a csomaghoz csatolt számla a teljes mennyiségről szólt. Karsai József szerint nem egyedi esetről van szó, és ezzel a cégek nemcsak a betegeknek okoznak kárt, hanem az egészségbiztosítást is több százezer forinttal megkárosítják.

A Független Hírügynökség tudósítójának a jelenlévő cukorbetegek elmondták: mivel rendre kevesebb szerelék érkezik előfordul, hogy egymástól kell kölcsönkérniük, vagy saját pénzből, támogatás nélkül kell megvásárolniuk az inzulinpatronokat, illetve szerelékeket. A betegeknek ugyanis folyamatosan szükségük van az inzulinra, kezelés nélkül akár életveszélyessé is válhat az állapotuk. A betegek ráadásul azért is kiszolgáltatottak, mert ha egyszer áttértek az inzulinpumpára, az injekcióra csak kórházi kezelés után térhetnek vissza. A betegeknek ráadásul két évre szerződést kell kötniük a forgalmazóval, ez idő alatt nem rendelhetnek mástól.

A két cég részéről csütörtökön senkit sem sikerült elérni. Az egyik forgalmazónál azt mondták a cég vezetői külföldön tartózkodnak, pénteken érhetők el. A másik forgalmazónál arra hivatkoztak, hogy a cégvezető értekezleten van. Battonyán a betegek ugyanakkor a Független Hírügynökség tudósítójának elmondták: az egyik forgalmazó cég vezetője többüket is felhívta azzal, hogy a hiányzó inzulinpatronokat és szerelékeket területi képviselőjükön keresztül küldték el, a képviselővel azonban elszámolási vitájuk volt, ezért januárban megváltak tőle. Ezt a neve elhallgatását kérő volt területi képviselő, aki maga is részt vett a battonyai tájékoztatón, cáfolta.

Az ügyben megkerestük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztályát is, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy az OEP ilyen ügyben nem folytat vizsgálatot, és bejelentés sem érkezett hozzájuk.Sporthírek