2016.07.03. 16:36
Csokitorta, ahogy a franciák szeretik
Miskolc - Aki nem jutott ki az Eb-re, most a Drót Bisztróban megkóstolhatja a francia konyha remekeit.
Miskolc - Aki nem jutott ki az Eb-re, most a Drót Bisztróban megkóstolhatja a francia konyha remekeit.
A barna csokoládétorta szinte egybeolvadt a fekete tányér színével, csak a hófehér tejszínhab – amit a torta mellé halmoztak – világított már messziről, díszítésnek még került tört mandula és ehető virágok a tányérra. Így érkezett a desszert a Drót Bisztróban, persze annak, aki francia csokitortát rendelt. A puhán csokis édességet már csak az Európa-bajnokság végéig kóstolhatják meg a vendégek, hiszen addig tart a Francia hetek az étteremben, de egy biztos, nem szabad kihagyni.
A Drót Bisztró az idén minden hónapban igyekezett bemutatni egy-egy nemzet konyháját, sőt Miskolc és környékének gasztronómiája is étlapra került. Az Európa-bajnokság tiszteletére pedig francia hetet hirdettek, de a magyar focicsapat sikerének tiszteletére ezt az Eb végéig meghosszabbították, így július 8-ig esténként bárki megkóstolhatja a Drótban a francia konyha különlegességeit.
Egy kis ízelítő
Ratatouille, francia hagymaleves, burgundi marha, macaron, Provance-i tojás, vörösboros csirke gombával, elzászi csülök – csak néhány étel a kínálatból.
„Levesből csak egyféle van, mivel a franciák nem fogyasztanak túl sok levest, ha igen, akkor azt általában vacsorára eszik, téli estéken” – tudtuk meg Komáromi Józseftől, a Drót Bisztró séfjétől. Azt is kiemelte, hogy a franciák kevés sertéshúst esznek, ételeik általában bárány, marha vagy szárnyas húsból készülnek.
– A francia konyha – főleg a Bourbonok idején – a legpazarlóbb volt a világon, de valószínűleg ennek köszönheti, hogy fejlődésnek indult. Olyannyira, hogy ebben az időben világelső volt a francia konyha, és számos újítást is köszönhetünk nekik, elég, ha csak a fagylaltot említem – mondta a séf. – Persze jó adottságokkal is rendelkezett Franciaország, hiszen finom nyersanyagaik voltak, sok zöldség, gyümölcs. Illetve a gyarmatokról is sok alapanyagot importáltak. Most is szerencsés helyzetben vannak, van tengerük, hegyeik, így sokféle ételt készíthetnek helyi élelmiszerekből.
Kalóriaszegényebb
Komáromi József szerint a franciák étkezése kalóriaszegényebb, mint a hagyományos magyar konyha. Szeretnek grillezni, sok zöldséget fogyasztanak és kedvelik a fűszervajakat.
„Reggelijük általában könnyű tejeskávéból vagy kakaóból és péksüteményből, főleg croissant-ból áll. Az ebéd többfogásos, de gyakran fogyasztanak főételként vegyes ízelítőt, végül desszertet. Az étkezéseik közül a legnagyobb szerepe a vacsorának van, amely könnyű, de többfogásos, még a legegyszerűbb helyeken is legalább négy étel kerül az asztalra. Gyakori, hogy a vacsorát is előétellel kezdik, utána frissen sült húsétel vagy hideg húsok, majd sajtfélék, gyümölcs, esetleg édesség zárja a sort. Az ital alkalmazkodik a fogásokhoz, általában a legkedveltebb a könnyű vörösbor – sorolta.
– Mint említettem, táplálkozásuk egészséges, hiszen rengeteg gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztanak, ezenkívül fontos, hogy vajjal, a mediterrán helyeken olívaolajjal sütnek, és ételeiket nem fűszerezik agyon, soha nem használnak annyit, hogy az elnyomja az étel eredeti ízét. Legjobban a kakukkfüvet, tárkonyt, bazsalikomot és petrezselymet kedvelik, de viszonylag sok borsot alkalmaznak. A francia konyhában népszerűek a különböző hagymafajták is, a különleges ízhatás elérése végett még curryvel és chilivel is sütnek, ezek még gyarmataikról jutottak el hozzájuk egzotikus fűszerként.
A vendégek kedvence
Komáromi József szerint azonban pepecselős a francia konyha, mivel sok mártást, szószt készítenek az ételekhez. Ennek ellenére persze kedveli, a kedvence a nyelvhal vajszószban, ami ugyancsak megtalálható az étlapon. A vendégek kedvence pedig eddig a francia csokitorta volt, na és persze a ratatouille, ami francia lecsó padlizsánnal, cukkinivel, gombával – árulta el.
Recept: Provence-i tojás
Hozzávalók: 2 személyre
Elkészítés:
A paradicsomokat 3 mm vastag szeletekre vágom, a fokhagymákat vékony szeletekre darabolom, a petrezselymet felaprítom. Teflonserpenyőben az olajat felhevítem, majd a paradicsomszeleteket a serpenyőbe helyezem, és mindkét felét kb. 1/2–1 percig sütöm. A paradicsomszeletekre egyenletesen rászórom a fokhagymát, majd a tojásokat ráütöm, mintha tükörtojást készítenék, és a tetejére petrezselymet és sót szórok. Fedő nélkül, kis lángon addig kell sütni, míg a tojások fehérje megkeményedik. Petrezselyem helyett kakukkfüvet, bazsalikomot vagy mindkettőt használhatunk.
Recept: Burgundi marharagu
Hozzávalók (10 személyre):
Elkészítés:
A kockákra vágott húst, a megtisztított, nagyobb kockákra vágott hagymát, sárgarépát, póréhagymát, a szétnyomott fokhagymát és a fűszernövényeket egy éjszakán át a száraz vörösborban pácoljuk. Főzés előtt kivesszük a húst, félretesszük a páclét. Nagy serpenyőben megpirítjuk a kockára vágott húsos szalonnát. Ráöntjük, és meggyújtjuk a borpárlatot. Hozzáadjuk a vörösbort, a megszűrt páclé egy részét, s lefedve, lassú tűzön körülbelül két órán át pároljuk. Amikor megpárolódott, felöntjük a megmaradt páclével. A kevés vajban megpárolt, megtisztított gombát a szeletekre vágott újhagymával együtt hozzáadjuk a húshoz. Amikor ez a hagyma is megpuhult, sóval, borssal ízesítjük. A végén hideg vajdarabokat rakunk bele, és egyszer összeforraljuk. A zöldségeken kívül lehet főtt, sült burgonyát vagy tészta köretet is mellé adni.
Recept: Francia csokoládétorta
Hozzávalók:
Elkészítés:
A megolvasztott csokit a vajjal összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a cukrot, vaníliás cukrot, majd a lisztet. Jól elkeverjük, és hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. Kivajazott, lisztezett formába öntjük, és 180–200 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük és frissen felvert tejszínhabot adunk mellé.