Helyi közélet

2016.07.03. 16:36

Csokitorta, ahogy a franciák szeretik

Miskolc - Aki nem jutott ki az Eb-re, most a Drót Bisztróban megkóstolhatja a francia konyha remekeit.

Miskolc - Aki nem jutott ki az Eb-re, most a Drót Bisztróban megkóstolhatja a francia konyha remekeit.

A barna csokoládétorta szinte egybeolvadt a fekete tányér színével, csak a hófehér tejszínhab – amit a torta mellé halmoztak – világított már messziről, díszítésnek még került tört mandula és ehető virágok a tányérra. Így érkezett a desszert a Drót Bisztróban, persze annak, aki francia csokitortát rendelt. A puhán csokis édességet már csak az Európa-bajnokság végéig kóstolhatják meg a vendégek, hiszen addig tart a Francia hetek az étteremben, de egy biztos, nem szabad kihagyni.

A Drót Bisztró az idén minden hónapban igyekezett bemutatni egy-egy nemzet konyháját, sőt Miskolc és környékének gasztronómiája is étlapra került. Az Európa-bajnokság tiszteletére pedig francia hetet hirdettek, de a magyar focicsapat sikerének tiszteletére ezt az Eb végéig meghosszabbították, így július 8-ig esténként bárki megkóstolhatja a Drótban a francia konyha különlegességeit.

Egy kis ízelítő

Ratatouille, francia hagymaleves, burgundi marha, macaron, Provance-i tojás, vörösboros csirke gombával, elzászi csülök – csak néhány étel a kínálatból.

„Levesből csak egyféle van, mivel a franciák nem fogyasztanak túl sok levest, ha igen, akkor azt általában vacsorára eszik, téli estéken” – tudtuk meg Komáromi Józseftől, a Drót Bisztró séfjétől. Azt is kiemelte, hogy a franciák kevés sertéshúst esznek, ételeik általában bárány, marha vagy szárnyas húsból készülnek.

– A francia konyha – főleg a Bourbonok idején – a legpazarlóbb volt a világon, de valószínűleg ennek köszönheti, hogy fejlődésnek indult. Olyannyira, hogy ebben az időben világelső volt a francia konyha, és számos újítást is köszönhetünk nekik, elég, ha csak a fagylaltot említem – mondta a séf. – Persze jó adottságokkal is rendelkezett Franciaország, hiszen finom nyersanyagaik voltak, sok zöldség, gyümölcs. Illetve a gyarmatokról is sok alapanyagot importáltak. Most is szerencsés helyzetben vannak, van tengerük, hegyeik, így sokféle ételt készíthetnek helyi élelmiszerekből.

Kalóriaszegényebb

Komáromi József szerint a franciák étkezése kalóriaszegényebb, mint a hagyományos magyar konyha. Szeretnek grillezni, sok zöldséget fogyasztanak és kedvelik a fűszervajakat.

„Reggelijük általában könnyű tejeskávéból vagy kakaóból és péksüteményből, főleg croissant-ból áll. Az ebéd többfogásos, de gyakran fogyasztanak főételként vegyes ízelítőt, végül desszertet. Az étkezéseik közül a legnagyobb szerepe a vacsorának van, amely könnyű, de többfogásos, még a legegyszerűbb helyeken is legalább négy étel kerül az asztalra. Gyakori, hogy a vacsorát is előétellel kezdik, utána frissen sült hús­étel vagy hideg húsok, majd sajtfélék, gyümölcs, esetleg édesség zárja a sort. Az ital alkalmazkodik a fogásokhoz, általában a legkedveltebb a könnyű vörösbor – sorolta.

– Mint említettem, táplálkozásuk egészséges, hiszen rengeteg gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztanak, ezenkívül fontos, hogy vajjal, a mediterrán helyeken olívaolajjal sütnek, és ételeiket nem fűszerezik agyon, soha nem használnak annyit, hogy az elnyomja az étel eredeti ízét. Legjobban a kakukkfüvet, tárkonyt, bazsalikomot és petrezselymet kedvelik, de viszonylag sok borsot alkalmaznak. A francia konyhában népszerűek a különböző hagymafajták is, a különleges ízhatás elérése végett még curryvel és chilivel is sütnek, ezek még gyarmataikról jutottak el hozzájuk egzotikus fűszerként.

A vendégek kedvence

Komáromi József szerint azonban pepecselős a francia konyha, mivel sok mártást, szószt készítenek az ételekhez. Ennek ellenére persze kedveli, a kedvence a nyelvhal vajszószban, ami ugyancsak megtalálható az étlapon. A vendégek kedvence pedig eddig a francia csokitorta volt, na és persze a ratatouille, ami francia lecsó padlizsánnal, cukkinivel, gombával – árulta el.


Recept: Provence-i tojás

Hozzávalók: 2 személyre

  • 2 db közepes paradicsom,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 4 db tojás,
  • a díszítéshez petrezselyem (vagy bazsalikom, kakukkfű),
  • só az ízesítéshez,
  • olívaolaj a sütéshez
  • Elkészítés:

    A paradicsomokat 3 mm vastag szeletekre vágom, a fokhagymákat vékony szeletekre darabolom, a petrezselymet felaprítom. Teflonserpenyőben az olajat felhevítem, majd a paradicsomszeleteket a serpenyőbe helyezem, és mindkét felét kb. 1/2–1 percig sütöm. A paradicsomszeletekre egyenletesen rászórom a fokhagymát, majd a tojásokat ráütöm, mintha tükörtojást készítenék, és a tetejére petrezselymet és sót szórok. Fedő nélkül, kis lángon addig kell sütni, míg a tojások fehérje megkeményedik. Petrezselyem helyett kakukkfüvet, bazsalikomot vagy mindkettőt használhatunk.


    Recept: Burgundi marharagu

    Hozzávalók (10 személyre):

  • 2 kg marhalábszár vagy lapocka,
  • 5 hagyma,
  • 5 sárgarépa,
  • 5 póréhagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 kávéskanál kakukkfű,
  • 2 babérlevél,
  • egy csokor petrezselyem,
  • 2 dl száraz vörösbor,
  • 30 dkg húsos szalonna,
  • 1 dl borpárlat,
  • 2 dl vörös bor,
  • 25 dkg gomba,
  • 6 újhagyma,
  • só,
  • bors
  • Elkészítés:

    A kockákra vágott húst, a megtisztított, nagyobb kockákra vágott hagymát, sárgarépát, póréhagymát, a szétnyomott fokhagymát és a fűszernövényeket egy éjszakán át a száraz vörösborban pácoljuk. Főzés előtt kivesszük a húst, félretesszük a páclét. Nagy serpenyőben megpirítjuk a kockára vágott húsos szalonnát. Ráöntjük, és meggyújtjuk a borpárlatot. Hozzáadjuk a vörösbort, a megszűrt páclé egy részét, s lefedve, lassú tűzön körülbelül két órán át pároljuk. Amikor megpárolódott, felöntjük a megmaradt páclével. A kevés vajban megpárolt, megtisztított gombát a szeletekre vágott újhagymával együtt hozzáadjuk a húshoz. Amikor ez a hagyma is megpuhult, sóval, borssal ízesítjük. A végén hideg vajdarabokat rakunk bele, és egyszer összeforraljuk. A zöldségeken kívül lehet főtt, sült burgonyát vagy tészta köretet is mellé adni.


    Recept: Francia csokoládétorta

    Hozzávalók:

  • 23 dkg étcsokoládé,
  • 4 tojás,
  • 15 dkg cukor,
  • 8 dkg liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • vaníliás cukor
  • Elkészítés:

    A megolvasztott csokit a vajjal összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a cukrot, vaníliás cukrot, majd a lisztet. Jól elkeverjük, és hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. Kivajazott, lisztezett formába öntjük, és 180–200 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük és frissen felvert tejszínhabot adunk mellé.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában