Friss hírek

2009.11.25. 13:09

Ikvai - Szabó Imre: Összességében nem emelkedik jövõre a rezsi Budapesten

<p>Jövõ januártól a tervek szerint 17,1 százalékkal nõ a csatornadíj Budapesten. Az infláció feletti emelést a csepeli központi szennyvíztisztító építésének és üzemeltetésének költségeivel indokolta szerdai sajtótájékoztatóján Ikvai-Szabó Imre. A fõpolgármester-helyettes elmondta: a beruházás eredményeképpen a fõvárosban keletkezõ szennyvíz 95 százaléka biológiai tisztítás után kerül majd a Dunába, szemben a jelenlegi 51 százalékkal. A szabad demokrata városvezetõ szerint a többi közüzemi díj a jövõ évre prognosztizált infláció körül, illetve ez alatt emelkedik. Ha a Fõvárosi Közgyûlés csütörtöki ülésén jóváhagyja, a vízért 4,7, a szemétszállításért csaknem 4,4, a szennyvízszippantásért pedig 5,6 százalékkal kell majd többet fizetni.</p>

Ikvai-Szabó Imre elmondta: jelentõs költségei vannak annak, hogy elérjék Budapest teljes csatornázottságát, illetve a keletkezõ szennyvizek biológiai tisztítását, ezért van szükség a 17,1 százalékos díjemelésre. Közölte: szakmai és nem választási tarifát javasolnak. Ha a Fõvárosi Közgyûlés csütörtöki ülésén a többség elutasítja a javaslatot, akkor jövõre kétszer ekkora emelésre lesz szükség. A fõpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: várhatóan a következõ években is infláció feletti csatornadíj-növekedésre lehet számítani, de idén nem terjesztenek be újabb emelési javaslatot.

A sajtótájékoztatón Palkó György, a Fõvárosi Csatornázási Mûvek vezérigazgatója elmondta: augusztusban megkezdõdött a csepeli központi szennyvíztisztító próbaüzeme, jövõ augusztustól teljes üzemben mûködik a létesítmény. Így a fõvárosban keletkezõ szennyvizek 95 százaléka biológiai tisztítás után kerül majd a Dunába, szemben a jelenlegi 51 százalékkal.

A Fõvárosi Közgyûlés csütörtöki ülése elé kerülõ javaslatok szerint jövõ januártól a vízdíj 4,7 százalékkal emelkedik majd. Ez egy átlagos budapesti lakásban havi nettó 67 forintos többletkiadást jelent - plusz a 25 százalékos általános forgalmi adó. Ha a közgyûlés megszavazza, a szemétszállítás csaknem 4,4 százalékkal kerül majd többe, ami átlagosan nettó 104 forintos pluszkiadás havonta. A javaslat szerint azokon a területeken, amelyek nincsenek csatornázva, 5,6 százalékkal kell majd többet fizetni a szennyvízszippantásért.

Ikvai-Szabó Imre közölte: összességében évi nettó 8700 forinttal kerülnek majd többe a közüzemi szolgáltatások Budapesten. Emellett arra hívta fel a figyelmet: az idén januárihoz képest a jövõ januártól érvényes díjak alapján a 240 ezer fõvárosi távfûtéses lakásban évi 90 ezer forinttal kell majd kevesebbet fizetni. Azt fõpolgármester-helyettes nem cáfolta, hogy a budapesti lakásoknak körülbelül egynegyede távfûtéses, de mint mondta, õ arról tud beszámolni, aminek az ármegállapítási joga a fõvárosi önkormányzatnál van, és a gáz illetve az áram nem tartozik ezek közé.

A fõváros kalkulációja szerint egyéként az októberi 10 százalékos gázárcsökkenés után jövõ januártól néhány százalékos emelkedés elképzelhetõ, de így is kevesebbet kell majd fizetni a gázért, mint idén év elején. A Magyar Energia Hivatal javaslata szerint az áram két százalékkal emelkedhet januártól.

Szintén csütörtökön kerül a közgyûlés elé a BKV-tarifák emelése, a javaslat szerint a jegyek és bérletek ára átlagosan 4 százalékkal növekedne. Így egy jegy a jelenlegi 300 helyett 320 forintba kerülne, a bérletekért 9400 helyett 9800, a tanulók és a nyugdíjasok bérletéért pedig 3700 helyett 3800 forintot kelleni fizetni.

A kéményseprés és a temetkezés díjairól a tervek szerint decemberben dönt a Fõvárosi Közgyûlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!