Beárazott gyerekek – Népszabadság

A szüléstől az egyetemi tanulmányok végéig 30 millió forintot költenek átlagosan a szülők gyermekeik felnevelésére, így évente 1,26 millió forintba kerül egy gyerek. A felmérést végző Tárki Társadalomkutatási Intézet a gyerekek fogyasztása mellett a szülők munkájának értékét is figyelembe vette, így jött ki az összeg – írja a lap.

A gyermeknevelés kiadásai négy alaptételből állnak: a gyermek fogyasztása, a gyermekneveléssel kapcsolatos háztartási munka, az anya kieső jövedelme, illetve a szülők humántőke-vesztesége, ami a karrierépítés lehetőségének csökkenéséből adódik. A négy tényezőből az első kettőt tudták forintosítani a kutatás készítői.

A kutatók arra jutottak, hogy egy gyermek évente 288-417 ezer forintnyi élelmiszert és tartós fogyasztási cikket fogyaszt el. Legtöbbe az egykék kerülnek, az egy főre jutó költség a három vagy több gyereket nevelőknél kisebb. A szülők évente 404 és 1 millió 663 ezer forint közötti munkát végeznek otthon gyermekükért, amibe beletartozik a testi gondozás, a háztartási munka, az együtt tanulás és a meseolvasás is.

Ennek a számításnak az alapján a szüléstől az egyetemi tanulmányok végéig 30 millió forintot költenek átlagosan a szülők gyermekeik felnevelésére. A gyermekneveléshez az állam pénzbeli és természetbeni ellátást biztosít. A kettő együttes értéke gyermekenként évi 328-937 ezer forintot tesz ki – mindebből jól látszik, hogy a gyermeknevelés költségei jóval felülmúlják a támogatások összegét.