Beadták a polgármesterek szőlőjét

Beadták a polgármesterek szőlőjét
Tolcsva – Október első hétvégéjén a tokaji főtéren adták össze a hagyományos szüreti napon a tokaj-hegyaljai települései a Polgármesterek Borához szükséges szőlőt és aszút. Akkor csak egy jelképes beadás történt meg, a valódit kedden rendezték Tolcsván. 

Nagyszüret

Az eseményt a Magyar Borok Háza kezdeményezésére hívták létre hét évvel ezelőtt. Nyikos István, a magyar Borok Háza cégvezetője Tolcsván elmondta, immáron nyolcadik esztendejébe lépett ez a rendezvény. Az első Polgármesterek Borát 2002 júliusában adták át Tokajban. A mostani alkalommal is minden település 200 kiló furmintot és 20 kiló aszút hozott magával, amelyből a Tokaj Kereskedőház Rt. Állítja elő jövő tavaszra a 2008-as Polgármesterek Borát.

Marcinkó Ferenc, a Tokaj Kereskedőház Rt. Vezérigazgató-helyettese elmondta, a tavalyi esztendő bora kiemelkedőnek volt mondható a Polgármesterek Bora között, és reményei szerint ez az évjárat sem fog elmaradni a tavalyitól.

Az eseményen azt is megtudtuk, az úgynevezett nagyszüret már megkezdődött, 5500 hektáron szüretelik a furmintot és a hárslevelűt. Az idei szüret várhatóan november 9-ig tart majd.
A beadásnál a sort a hercegkúti önkormányzat nyitotta meg.

-bg-