Be tudjátok osztani a zsebpénzeteket?

Akt.:
Be tudjátok osztani a zsebpénzeteket?
© Fotó: Ádám János
Miskolc – A pénzügyi tudatosságra oktatják egy hétig a miskolci diákokat. Online játékon tanulják a spórolást.

Egy kisváros gyümölcspiacát kell működtetniük a héten a Fazekas Utcai Általános Iskola diákjainak. Ők határozzák meg, milyen áron szerzik be a zöldséget, gyümölcsöt, milyen áron értékesítik a termékeket. A játék végén az győz, aki nagyobb profitot termel. Mindezt a pénzügyi hét keretében próbálhatják ki a tanulók.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

A miskolci fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében ugyanis összefogott a város és a Pénziránytű Alapítvány. Egy héten keresztül a helyi általános és középiskolások játékos, interaktív foglakozásokon ismerkednek a pénzügyekkel. A Fazekas Utcai általános iskolások abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy hozzájuk a Mobidik, azaz a mobil digitális tanterem is beköltözött, így a tanulók online játékokon keresztül tanulhatják meg a helyes pénzügyi gazdálkodást.

A fiatalok negyede szorong pénzügyi helyzete miatt” Koltay Eszter

Tanuljuk a tudatosságot

– A felmérések szerint hazánkban még a felnőtteknek is van mit tanulniuk a pénzügyi tudatosság terén – mondta Koltay Eszter, a Mobidik koordinátora. Arról nem beszélve, hogy a fiatalok negyede szorong a pénzügyi helyzete miatt, és nem tud hosszú távra tervezni. Éppen ezért a program célja, hogy a hétköznapi helyzetekben jól használható, gyakorlatias pénzügyi ismereteket közvetítsen a tanárok és diákok felé – fogalmazott a koordinátor.

Aki második lett…

– Tableten játszottunk, gyümölcspiacon kellett árulnunk – mesélt élményeiről Gaál-Répássy Attila nyolcadikos tanuló. – Jól sikerült, mert második lettem a játékban.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Attila egyébként is ügyesen osztja be a zsebpénzét, inkább gyűjti, mint elkölti. De hiába a jó gazdasági érzék, a végzős általános iskolás elárulta, őt inkább a történelem érdekli, de a vágya, hogy ásványkutató legyen.

– ÉM-NSZR –