Friss hírek

2009.01.08. 18:44

GÁZVITA - Szerbia köszöni Magyarországnak

<p>Szerbia csütörtökön üdvözölte és megköszönte a magyar kormány döntését, hogy kisegíti szomszédját a súlyossá vált gázhiány közepette. A Földgázszállító Zrt. a szerb Srbijagas szakembereivel folytatott műszaki egyeztetést követően csütörtökön délután 4-kor kezdte meg a Szerbia részére elkülönített 2 millió köbméter földgáz átvitelét.</p>

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök csütörtökön közölte: mivel szerdán nem volt fogyasztási csúcs a magyar gázfogyasztásban, Magyarország a szerb kérést elfogadva segítséget ad. A kormányfő azt mondta: a gázeladást naponta újratárgyalják, és a megállapodás értelmében csak addig adnak gázt Szerbiának, amíg az nem jár Magyarország számára aránytalan korlátozással.

Létfontosságú Szerbiának a Magyarországtól kapott gáz, közölte a szerb állami gázellátó vállalat vezetője. A Srbijagas vezérigazgatója a Beta hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a 2 millió köbméter magyar földgáz és az 1 millió köbméter hazai készlet a szerbiai kommunális fogyasztás mintegy 50 százalékát fedezi. Először azoknak a hőerőműveknek az ellátását biztosítják, amelyek gáz hiányában üzemképtelenek, és nem állíthatók át más nyersanyagra, közölte a vezérigazgató. A gázhiány miatt Szerbiában a lakosság jelentős része villanyfűtésre állt át, és a megnövekedett áramfogyasztás az ellátó rendszer stabilitását fenyegeti. A belgrádi kormány szerdai válságtanácskozása után Mirko Cvetkovics kormányfő arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék villanyfogyasztásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!