Be akarják tiltani a lógó nadrágokat Atlantában

Törvénybeütköző lehet olyan laza nadrágot hordani Atlantában, amely alól kilátszik viselőjének alsónadrágja, mondta el a városi tanács szóvivője pénteken. A jogvédő szervezetek által támadott javaslatot jövő héten vitatja meg az önkormányzat.

“Sok fiatal mászkál úgy városban, hogy nadrágjuk jóval a derekuk alatt van, és mindent látni lehet. Van aki szerint ez divat, pedig ez egyszerűen csak illetlenség” – mondta el a városi tanács kommunikációs igazgatója az AFP francia hírügynökségnek. Dexter Chambers elmondta: a városi tanács egyik tagja javasolta a lógó nadrágok betiltását, miután több választópolgár arra kérte, hogy csináljon valamit “ez ellen az illetlenség ellen”.

A törvényjavaslat indoklása szerint a lógó nadrágok viselése “járványszerű” Atlantában, és a közösségek körében “komoly aggodalmat” okoznak. A javaslat első hivatalos vitáját kedden tartják majd a város közbiztonsági bizottságának ülésén.

Az American Civil Liberties Union (ACLU) nevű jogvédő szervezet véleménye szerint a törvényben szabályozott öltözködési előírásnak nem lesz esélye arra, hogy túléljen egy bírósági próbát. A szervezet úgy tudja: a város a lógó nadrágok mellett illegálissá tenné, hogy a nők sportmelltartóban kocogjanak, és a ruha alól kivillanó melltartópánt is tiltólistára kerülne. A városi tanács szóvivője tagadta, hogy ez is benne lenne a közerkölcsi szabályozás módosításában.

A Lousiana államban található Delcambre városban már tiltva van az alsónadrágot láthatóvá tevő laza nadrág viselése: a szabályt megszegő emberek ötszáz dollár pénzbüntetést, és akár fél év börtönbüntetést is kaphatnak. Atlantában nem lennének ilyen szigorúak, csak kis pénzbüntetést terveznek, és nem zárnának börtönbe valakit azért, mert nem megfelelően öltözködik.