Be akarja záratni a kormány a klinikát, ami heroint használ a drogfüggõk leszoktatására

Az ország Legfelsõ Bíróságához fordul a kanadai kormány, miután egy alsóbb fokú bíróság kimondta: immunitást élvez a törvény hatálya alól egy Vancouver közelében lévõ klinika, ahol a leszoktatás érdekében heroint használnak. A kanadai igazságügyi miniszter szerdai bejelentése szerint a kormány a döntés megsemmisítését, és a klinika bezárását szeretné elérni.

A szóban forgó klinika neve InSite. Ez az egyetlen olyan klinika Észak-Amerikában, ahol a drogfüggõk a leszoktatást egyik módszereként törvényesen kaphatnak heroint, de csak szigorú felügyelet mellett, ahelyett, hogy illegálisan, az utcán vett gyanús eredetû szereket fecskendeznének be maguknak.

Rob Nicholson miniszter szerint a törvénynek megfelelõen a kormány továbbra is bünteti a drogokkal kapcsolatos tevékenységeket, ezért nem lehet kivételt tenni, a klinikát tehát be kell zárni. A kanadai szövetségi tartomány, Brit Columbia egyik bírósága erõsítette meg korábban az intézmény immunitását. A miniszter szerint az eset az igazságszolgáltatás ellentmondásaira is rávilágít az ügy.

A nem profitorientált magánklinikát 2003-ban, az elõzõ kormány idején hozták létre, az alapító szerzõdés értelmében kivételes joggal arra, hogy a gyógyítás érdekében használjon heroint. A klinika speciális státusa 2008 közepén lejárt, ekkor döntött a bíróság az immunitás megadásáról, amit a jelenlegi kormány meg akar szüntetni.

Helyi és tartományi vezetõk, szövetségi politikusok, egészségügyi szakértõk és még rendõrök is azt állítják, hogy az eddig csaknem 500 beteget kezelõ klinika maradjon nyitva. A rendõri vezetõk és a kormány azonban ellenzik ezt. “Világos az üzenetünk: börtön vár arra, aki termel, elad vagy felhasznál drogot” – mondta az igazságügyi miniszter.