Bázisolajjal csalt adót két szegedi gazdasági társaság

Akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak azok a vállalkozók, akik Lengyelországból behozott bázisolajat árultak Kecskemét környéki településeken. Mivel sem jövedéki adót, sem áfát nem fizettek, 580 millió forinttal rövidítették meg az államkasszát.

A vám- és pénzügyőrség a napokban lezárta a nyomozást, és különösen jelentős értékre elkövetett adócsalás és jövedékkel való visszaélés miatt vádemelési javaslattal fordult az ügyészséghez.

A gyanú szerint a társaságok 2005 és 2006-ban több mint 3 millió liter bázisolajat vásároltak egy lengyel olajfinomítótól, majd Kecskemét környéki településeken üzemanyagként adták el azt. A bázisolaj ugyan a kenőanyaggyártás egyik alapanyaga, illetve fémek megmunkálásához használt adalék, de magában vagy gázolajjal keverve is jó dízelautók hajtására. A bázisolaj jövedéki termék ugyan, de felhasználási területe miatt nulla százalékos jövedéki adó terheli.

Az ügylet leplezésére hamis szállítási okmányokat készítettek, amelyeken úgy dokumentálták az eseményeket, mintha az anyagot egy belga cég vette volna meg és szerb, bosnyák szállítók Szlovéniába vitték volna tovább. Az ügyben kihallgatott négy gyanúsított 375 millió forint jövedéki adót és 205 millió forint általános forgalmi adót csalt el az állami költségvetésből.

A nyomozó hatóság ezért a napokban üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett jövedékkel visszaélés valamint különösen jelentős értékre elkövetett adócsalás miatt terjesztett elő vádemelési javaslatot a Csongrád Megyei Főügyészség felé. A gyanúsítottak akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak, ha a bíróság előtt bebizonyosodik bűnösségük.