Batthyány emléktáblát avatott Zentán Szili Katalin

A nemzetek együttélésének eszméje csakis az egységes Európában valósítható meg – jelentette ki Szili Katalin a magyar Országgyűlés elnöke szombaton Zentán, ahol egy Batthyány-emléktábla avatásának volt a díszvendége.

Zentán szombaton az 1848-as magyar forradalomra és szabadságharcra, illetve gróf Batthyány Lajos születésének 200. évfordulójára emlékeztek. Az alkalomból a zentai városházán emléktáblát avattak. Az esemény kapcsán Szili Katalin azt mondta, hogy a nemzetek együttélésének eszméje csakis az egységes Európában valósítható meg, és mindenkinek a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kell megtennie, hogy Szerbia mielőbb az EU részévé váljon.

A magyar Országgyűlés elnökét Zentán Józsa László, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Egeresi Sándor a vajdasági parlament alelnöke és Juhász Attila zentai polgármester fogadták.

Az elnökasszonyt a városháza előtt egy maroknyi tüntetó várta, akik “Hazaárulók” és “Menjetek haza” feliratú transzparenseket vittek magukkal. Ennek ellenére az ünnepség incidensek nélkül zajlott le.

Az egynapos vajdasági körúton tartózkodó Szili Katalin délelőtt a vajdasági parlamentben Boján Kosztres házelnökkel és helyettesével, Egeresi Sándorral folytatott megbeszéléseket. Ezt követően pedig Újvidéken koszorút helyezett el az 1944-45-ös újvidéki razzia során ártatlanul meggyilkolt, többnyire magyar és német nemzetiségű áldozatok emlékkeresztjénél, illetve megtekintette az épülő magyar egyetemistakollégium helyszínét.