Bátorítja Spanyolország a külföldi vendégmunkások hazatérését

A spanyol kormány becslései szerint 100 ezer munkanélküli bevándorló tér vissza hazájába egy új programnak köszönhetően. Ennek keretében pénzzel segítik az immigránsok otthoni újrakezdését. A legtöbben, akikre érvényes az új szabály, Kolumbiából, Ecuadorból és Marokkóból származnak – közölte Maria Teresa de la Vega spanyol miniszterelnök-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján.

A spanyol gazdaság tízéves virágzása végéhez közeledik a nemzetközi gazdasági tendenciák miatt. A munkanélküliség tavaly 8,6 százalékos volt, 2003 óta először emelkedett éves szinten. A kormány 2008-ra 11 százalékos munkanélküliséget jósol.

A szeptemberben életbe lépő új rendelet értelmében azok a külföldi munkások, akik elhagyják Spanyolországot, két összegben munkanélküli segélyt kapnak azzal a céllal, hogy megkönnyítsék számukra az otthoni újrakezdést. A segély 40 százalékát még Spanyolországban juttatják nekik, majd a fennmaradó 60 százalékot azután kapják meg, ha visszatérnek hazájukba. Akik elfogadják ezt, azok három évig nem kérhetnek Spanyolországba szóló munkavállalói engedélyt. Ha öt év után jelentkeznek, akkor viszont előnyt élveznek.

A Spanyolországban élő külföldiek száma ötmillióra emelkedett az 1996-os 500 ezerről.Sporthírek