Bartók Plusz Operafesztivál – Júniusban ismét sztárparádé Miskolcon

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Kesselyák Gergely fesztiváligazgató és Szörényi Levente
Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Kesselyák Gergely fesztiváligazgató és Szörényi Levente - © Fotó: Vajda János
Budapest, Miskolc – Közzétette 2018-as programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál.

A Bartóktól Prokofjeven át Szörényiig zenei csemegéket, klasszikus és modern zenés színházi élményt egyaránt kínáló miskolci operaünnep idén egy különleges Kékszakállú 100 programmal tiszteleg Bartók géniusza előtt.

István, a király

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta, a fesztivál több ősbemutatót kínál, köztük egy amerikai és egy olasz kortárs zeneszerző munkáját. Az amerikai darabot Semmelweis Ignác küzdelme ihlette, szerepében Szabó P. Szilvesztert láthatja a közönség. A Budapesti Operettszínház főigazgatója, Lőrinczy György hangsúlyozta, mekkora öröm a közös produkció kapcsán, hogy a fordítást Szabó T. Anna költő vállalta. A Maria Callast megidéző A rivális című olasz vígopera – a Teatro Coccia di Novara vendégjátéka – abszurd és izgalmas show: tele van szaftos anekdotákkal és mélyenszántó észrevételekkel az opera világáról.

opera1

A klasszikus magyar rock­opera, az István, a király a „csúcsra” ér a Bartók Pluszon – ahogyan Szörényi Levente fogalmazott. A mű bemutatójának 35. évfordulója alkalmából díszelőadáson, hangversenyváltozatban lesz hallható. A ritkán színre kerülő, A három narancs szerelmese című Prokofjev-operát a Zágrábi Nemzeti Opera társulata hozza el Miskolcra. Az Ezrek operája programban egy Mozart-klasszikus, Don Giovanni mai hangszerekre átírt változatát mutatja be a fesztivál az Avasi kilátónál. A RockGiovanni című darab rendezője a sajátos szemléletmóddal színre állított előadásairól ismert Vlad Troickij. A fesztivál hangversenyprogramjában ismét Miskolcra érkezik az I Musici di Roma, zárógáláján Sümegi Esztert a Pannon Filharmonikusok kísérik. A friss Kossuth-díjas szoprán elmondta, öröm visszatérnie 2006 után a fesztiválra, ahol a gálát jutalomjátéknak érzi.

Centenáriumi Kékszakállú

Száz évvel ezelőtt mutatta be a Magyar Királyi Opera A kékszakállú herceg várát. A centenáriumon az operafesztivál a Kékszakállú 100 programmal – Michał Znaniecki világhírű rendező operarendezésével, Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú filmjével és a Kékszakállú 100 című kortárs képzőművészeti kiállítással – tiszteleg Bartók korszakos géniusza előtt.

ÉM