Bartók Plusz Operafesztivál 2016 – Sok Bartók, sok opera

Akt.:
A Bartók-maraton jelmezes próbáján a jégcsarnokban
A Bartók-maraton jelmezes próbáján a jégcsarnokban
Miskolc – Itt a 16. miskolci operafesztivál! Ismét a zene fővárosa Miskolc.

A Miskolc főutcáján végigvonuló nyitóparádéval, majd a Nagyszínházban nyitókoncerttel kezdődik pénteken a 10 napig tartó Bartók Plusz Operafesztivál. Az idén a megnövekedett állami támogatásnak köszönhetően gazdag programmal várja a rendezvénysorozat a zenekedvelő közönséget. A mai nyitógála sztárvendége Szonja Joncseva világhírű, bolgár opera-énekesnő lesz, akit jelenleg a világ legjobb Traviatájának tartanak. Elhozza az operafesztiválra tehetséges testvérét, Marin Joncsevet is. Mellettük Szauer Bianka, a Virtuózok tehetségkutató versenyben megismert kis hárfavirtuóz, a Bartók Plusz Operafesztivál különdíjasa is fellép, kísér a Miskolci Szimfonikus Zenekar.

Megaprodukció

Az idén Bartók-év van, erre emlékezve az operafesztivál kitüntetett figyelmet szentel a nagy magyar zeneszerzőnek. Megaprodukcióra várják a művészek a közönséget holnap a jégcsarnokba, ahol Bartók mindhárom színpadi művét bemutatják, de tulajdonképpen négy előadást láthatunk a Bartók-maratonra keresztelt esten. Az előadás rendezője M. Tóth Géza. Holnap tudományos konferencia nyílik Bartók és a színpad címmel, a zeneszerző életművét pedig zenetörténeti elő­adásokból ismerhetjük meg. Bartók Béla művei csendülnek majd föl Miskolc főutcáján és az operafesztivál több koncerttermében is. A Nyíregyházi Cantemus Kórus a zeneszerző kórusműveit hozza el Miskolcra, a zárókoncerten pedig Kocsis Zoltán vezényli Bartók zenekari műveit. Játszanak a Nemzeti Filharmonikusok.

Mindenkié

„Legyen az opera mindenkié!” – vallják az idén is az operafesztivál vezetői. Ennek megfelelően most is lesz ingyenes, szabadtéri produkció. Bizet: Carmen című operáját Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője rendezi. Az első két felvonást a Szent István téren, a harmadikat az Avasi kilátónál láthatjuk, a teljes operát pedig a Lovagi Tornák Terén mutatják be, parádés szereposztásban: Mester Viktória, Molnár Levente, Hector Lopez Mendoza.

A fesztivál folytatja a középkelet-európai operamustrát, melynek keretében a Moszkvai Helikon Színház, a konstancai „Oleg Danovski” Nemzeti Opera- és Balettszínház, a Bukaresti Nemzeti Opera, valamint a Krakkói Operaház hozza el Miskolcra egy-egy produkcióját.

Kortárs ősbemutatót is láthat a közönség. Egy fiatal, de már Erkel-díjas zeneszerző, Beischer-Matyó Tamás: Kreatív kapcsolatok című operáját a Budapesti Operettszínház vendégjátékában láthatjuk.

Hegyi Erika


Operett, jazz, világzene

A Bartók Plusz Operafesztivál gazdag és színes kísérő­rendezvényeket kínál a közönségnek. Két új helyszínnel bővül a kínálat.

A Szent István téren június 10–19-e között minden este 6 órakor kezdődnek a koncertek, melyek műfaji palettája rendkívül színes, az operától az operetten, jazzen, musicalen, népzenén át egészen a rockzenéig.

Aki pedig a kellemes nyári éjszakákat is a szabadban töltené, kiváló hazai és külföldi előadókat hallgathat, a Nyári Színházban este 9 órától kezdődő jazz- és világzenei koncertsorozaton.


A Bartók Plusz Operafesztivál június 10–i programja

17:00 – Erzsébet tér, Miskolc. Szécsi Viki és Vihula Mihajlo koncertje
18:00 – Fesztiválzóna, Széchenyi utca, Miskolc. Nyitóparádé
19:00 – Szent István tér, Miskolc. Fesztiválízelítő nyitókoncert
20:30 – Miskolci Nemzeti színház, Nagyszínház. Nyitógála, Szonja Joncseva szoprán vendégszereplésével
20:30 – Szent István tér, Miskolc. A Jövő – Leonard Cohen legjobb dalai magyarul
21:00 – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház. „Tovább nő” – Palya Bea és zenekara
22:00 – Szent István tér, Miskolc. Tűzijáték
22:15 – Fesztiválzóna, Széchenyi utca, Miskolc. Nessun dorma – A zene éjszakája
23:00 – Déryné-kert (a színház művészbejárójánál), Miskolc. Weszely Ernő harmonikázik


A Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál 2016 helyszínei

20160608_Operafesztival-JO_eredeti

(Kattintson a képre az eredeti méretért!)


Bartók Plusz Operafesztivál 2016 – Kísérőprogramok városszerte Miskolcon

Miskolc – Június 10-én kezdődik az idei Bartók Plusz Operafesztivál. A fő programon túl kísérőrendezvények is várják az érdeklődőket a Szent István és az Erzsébet tereken és egyéb helyszíneken városszerte.

Bartók Plusz Operafesztivál 2016 – Programajánló: Mikor hová menjünk?

Miskolc – Június 10-19.: ekkor lesz az operafesztivál Miskolcon. Összefoglaljuk a programokat.