Friss hírek

2010.08.17. 14:51

A Bécsi utcába tervezett bevásárlóközpont ellen tiltakozik az LMP

<p>Az V. kerületi Bécsi utcába tervezett óriásberuházás ellen tiltakozik a Lehet Más a Politika (LMP). Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje szerint a leendő bevásárló-központ ellentétes a főváros fejlesztési koncepciójával, ezért minden eszközzel fel fognak lépni azért, hogy ne valósuljon meg a beruházás. Az LMP felszólítja a kerületi polgármestert, hogy addig gondolja át újra a terveket, amíg még kártérítési kötelezettség nélkül vissza lehet vonni az építési engedélyeket.</p>

A kereskedelmi- és szállodakomplexum 30 méter hosszú homlokzata egészen a Szervita térig terjedne, magát az épületet pedig 53 méter magasra építenék, amellyel teljesen elütne a környező házaktól, illetve a környező városszerkezetbe sem illene bele - hangzott el. A központ tervét a építész szakma elutasítja: csaknem háromezren írták már alá azt az öt Ybl-díjas építész által jegyzett állásfoglalást, amelyben tiltakoznak az ellen, hogy a tervezett beruházás öt ingatlant bont le a Brit Nagykövetségtől a Kristóf térig, szétrombolva ezzel a történelmi városszerkezetet. A bontás ugyanis olyan építészeti és kultúrtörténeti emlékeket áldozna fel, mint az 1909-ben áruháznak épült szecessziós Fischer ház, vagy az újkori magyar építészet egyik legkiemelkedőbb, építészeti megoldásában hazánkban egyedülálló alkotás, a Gulyás Zoltán által tervezett Chemolipex irodaház. A civil ellenállás a facebook közösségi portálon is tetten érhető, ahol már több mint 1500-an csatlakoztak a beruházás el len tiltakozó mozgalomhoz - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A beruházásról nemcsak a szakma képviselőivel, a helyi közösséggel sem egyeztettek, pedig az egyik legjelentősebb, legnagyobb átalakítása lenne a fővárosi kerület arculatának - hangsúlyozta Jávor Benedek. Hozzátette: a beruházó kétes tulajdoni hátterű, luxemburgban bejegyzett cég, amelyről nem tudni, hogy valóban számonkérhető-e abban az esetben, ha bármilyen gond vagy anyagi kár adódna a kivitelezéskor. Az LMP úgy tudja, a grandiózus terv Csipak Péter, a Belváros-Lipótváros parkolási cégében is érdekelt ingatlanvállalkozó nevéhez fűződik, amelyet különösen aggályosnak tartanak.

Az LMP szerint csak olyan fejleszéseket szabadna jóváhagyni, amely megőrzi a város arculatát, illetve az értékes épületeket. A belváros hosszú távú fejlesztési tervében a gyalogos zónák kiterjesztése, illetve a forgalomcsillapítás szerepel, a tervezett komplexum azonban komoly autós forgalmat generálna, arról nem is beszélve, hogy a bontás illetve az építkezés fázisában napi több tucat teherautó torlódna a környéken - mondta Jávor Benedek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!